Hlavní obsah

Tam není co řešit. Babiš se Zemanem probíral kauzu Huawei

Novinky, ren
Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pondělí večer dorazil do Lán na schůzku s prezidentem Milošem Zemanem. Společně se bavili o zahraniční politice, rozpočtu, nezávislosti justice i o kauze kolem zprávy Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), který před Vánoci varoval před bezpečnostní hrozbou ze strany čínských firem Huawei a ZTE.

Záznam: Andrej Babiš se sešel s Milošem Zemanem, jednat měli i o kauze HuaweiVideo: ČTK

 
Článek

„Tam není co řešit. NÚKIB dal varování. Pan prezident mě informoval, že Huawei má v úmyslu v Čechách investovat. U nás, pokud vím, tak se NÚKIB chystá k otevření kybernetického centra, která má Huawei otevřít v Bruselu. Jsem přesvědčen, že na úrovni EU států bychom o tom měli mluvit, ale je jasné, že na základě varování NÚKIB musí všechny státní i soukromé orgány udělat audit a uvidíme, k jakým dospějí výsledkům,” prohlásil Babiš po jednání.

Vláda už v lednu nařídila státnímu i soukromému sektoru provést analýzu rizik užívání softwaru a hardwaru. [celá zpráva]

Prezident v souvislosti s kauzou Huawei už dříve uvedl, že s Babišem se bude chtít bavit i o zprávě Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, který před Vánoci vydal varování před bezpečnostní hrozbou ze strany čínských společností Huawei a ZTE. [celá zpráva]

Prezident v této souvislosti závěry úřadu zpochybnil a prohlásil, že Čína chystá odvetné kroky. Ani premiér ani ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) o konkrétních krocích však informace nemají. [celá zpráva]

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání s prezidentem Milošem Zemanem

„Mluvil jsme o zahraniční politice a o přípravě na středu, kdy máme setkání nejvyšších ústavních činitelů,” řekl také po schůzce Babiš a dodal, že se bavili i o jeho zahraničních cestách. „Prezident je rád, že děláme aktivní exportní politiku. On již dříve zdůraznil, že tak aktivní z hlediska zahraničních cest nebude,“ doplnil Babiš.

Řeč podle Babiše přišla i na rozpočet. „Shodli jsme se, že naši ministři moc neumí šetřit. Pan prezident má stejný názor ohledně životního minima, jehož navýšení by mělo dopad na navýšení sociálních dávek, které se podle jeho názoru zneužívají,” uvedl premiér.

Babiš: Justice je nezávislá

Prezident společně s premiérem na více než hodinové schůzce krátce probrali i otázku Nejvyššího správního soudu (NSS) a nezávislosti justice.

„Myslím, že justice je nezávislá a že soudci se chovají jako nezávislí. Je pravda, že pro nás jsou často investice napadány ekologickými organizacemi a že to často končí u soudu,” řekl Babiš. Na ekologické aktivisty si v minulosti stěžoval i Zeman.

O ovlivňování justice ze strany Hradu v minulých dnech se veřejně rozhovořila část soudců. Například bývalý předseda NSS Josef Baxa uvedl, že mu Hrad dával opakovaně najevo, jak má jeho soud rozhodnout v některých kauzách, údajně mu za to prezident nabízel vedení Ústavního soudu. Kontaktovat soudce měl i hradní kancléř Vratislav Mynář. Ten poté kontakty potvrdil a uvedl, že na nich nevidí nic špatného.

Reklama

Výběr článků

Načítám