Hlavní obsah

Babiš do převodů v rámci Pandora Papers zapojil i manželku, prověří to americké úřady

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou z finančních operací premiéra Andreje Babiše (ANO) popsaných v rámci tzv. Pandora Papers byl převod nemovitostí ve Francii z americké firmy na Babišovu partnerku a nynější choť Moniku. Babiš měl v roce 2009 přes offshorové společnosti nakoupit ve Francii luxusní nemovitosti za v přepočtu 380 milionů korun.

Foto: Reuters

Premiér Andrej Babiš s manželkou Monikou

Článek

Jak v pátek popsal server iRozhlas, Babišová v roce 2016 krátce vlastnila společnost SCP Bigaud, do jejíž majetkové struktury tehdy francouzské nemovitosti patřily. Akcie na ni převedla americká firma Boyne Holding.

Boyne Holding stejně jako dvě další firmy založil Babiš v USA právě kvůli převodu nemovitostí.

Spěchali jsme, proto jsem tam dal půjčku. A ministrem byl Kalousek. Babiš vysvětluje nákupy přes daňové ráje

Domácí

Babiš přitom ve svém majetkovém přiznání, které coby tehdejší ministr financí musel podávat, vlastnictví firmy neuvedl a komentovat je nechce ani nyní. Firmu v roce 2018 zrušil.

O co v případu jde
Web Investigace.cz v neděli uvedl, že Babiš si v roce 2009 nechal pomocí francouzské a panamské právní kanceláře anonymně a diskrétně založit firmy s nastrčenými řediteli. Tuto strukturu údajně využil k tomu, aby z jedné své společnosti do druhé přesunul 15 milionů eur (tehdy 381 milionů korun). Poskytl tak sám sobě půjčku, kterou využil k nákupu 16 luxusních francouzských nemovitostí včetně zámečku Bigaud, uvádějí novináři.
zdroj: ČTK

Nejasná zůstává otázka zdanění transakce, kterou Boyne Holding s francouzskými nemovitostmi provedla. Jak iRozhlasu potvrdil americký úřad Internal Revenue Service (IRS), v jehož gesci je otázka daní, informacemi zveřejněnými v rámci Pandora Papers se zabývá.

Holcová: Další jména z Pandora Papers uvedeme až po volbách

Domácí

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám