Hlavní obsah

Holcová: Další jména z Pandora Papers uvedeme až po volbách

Novináři ze serveru Investigace.cz s největší pravděpodobností do víkendových sněmovních voleb nezveřejní další jméno ze seznamů zhruba tří stovek Čechů a lidí s trvalým pobytem v ČR figurujících v dokumentech projektu Pandora Papers. Právu to ve středu řekla zakladatelka tohoto webu Pavla Holcová.

Foto: Daniel Cole, ČTK/AP

Château Bigaud

Článek

„Budeme k tomu mít ještě jednu poradu, ale spíš další jméno do voleb nepadne. S největší pravděpodobností to bude příští týden,“ uvedla na dotaz Práva Holcová.

Její web zároveň ve středu zveřejnil prohlášení o tom, že další jména vlivných lidí s českou stopou na seznamu Pandora Papers bude zveřejňovat postupně.

Další jména z Pandora Papers budou odhalena postupně

Domácí

„Vybereme pouze ta (jména), která jsou opravdu ve veřejném zájmu a u nichž budeme disponovat ověřenými informacemi. Zaměříme se na ta, u kterých je v zájmu veřejnosti, aby byla zveřejněna, a budeme je poskytovat tak, abychom ochránili zdroje našich informací. Naším heslem není rychle, ale správně,“ uvedli Holcová a spol. na svém serveru.

Nejen Babiš: Srbský ministr skrytě vlastnil desítky apartmánů u moře, ukázaly Pandora Papers

Zahraniční

Na seznamu jsou podle nich bývalí politici, zločinci, ale i nejbohatší podnikatelé v zemi. „Jenže pouhý výskyt v tomto seznamu neznamená, že se dotyčný dopustil něčeho nezákonného či jinak problematického. Ani to neznamená, že si založil offshore společnost nebo že si snad vytvořil komplikované offshorové schéma,“ upozornil web Investigace.cz.

V prohlášení doplnil, že v dokumentech jsou například i jména českých právníků, kteří firmy spravují, notářů, kteří ověřují podpisy, nebo zaměstnanců telefonních operátorů, protože výpisy ze smlouvy se používají k ověření správnosti osobních údajů.

Zatím jen Babiš

„Zveřejňování osobních údajů soukromých osob podléhá v porovnání s politicky činnými osobami větší ochraně soukromí, proto nemůžeme ‚jen tak‘ zveřejnit celý seznam,“ dodal web.

Server v neděli zveřejnil, že premiér Andrej Babiš (ANO) si v roce 2009 nechal pomocí francouzské a panamské právní kanceláře anonymně a diskrétně založit firmy s nastrčenými řediteli.

Tuto strukturu údajně využil k tomu, aby z jedné své společnosti do druhé přesunul 15 milionů eur (tehdy 381 milionů korun). Poskytl tak sám sobě půjčku, kterou využil k nákupu celkem 16 luxusních francouzských nemovitostí včetně zámečku Bigaud, uvádějí novináři. Podle nich by mohlo jít o praní špinavých peněz, podle Právem osloveného justičního zdroje spíše o některý z daňových deliktů.

U Babiše mohlo jít o daňový delikt, ale důkazy zatím chybí

Domácí

Předseda vlády pochybnosti kolem nákupu odmítá. Tvrdí, že před 12 lety poskytl půjčku, která byla řádně zdaněna, a že v té době ještě nebyl v politice. Podle Investigace.cz ale premiér ve schématu s offshorovými firmami figuroval ještě loni a tyto společnosti nyní spadají do skupiny SynBiol v Babišově svěřenském fondu, kam po vstupu do politiky vložil i koncern Agrofert.

Vedle monacké společnosti SCP Bigaud, přes kterou Babiš nakupoval ve Francii nemovitosti v roce 2009, využil o rok později za stejným účelem i služeb další svojí firmy se sídlem v Monaku, společnosti SCP Porte des Iles. Přes ni měl v jihofrancouzském městě Mougins koupit celkem sedm nemovitostí v hodnotě 6,7 milionu dolarů včetně dvoupatrové vily s bazénem a garáží, vyplývá z informací Mezinárodního konsorcia investigativních novinářů (ICIJ).

Přehledně: Čeho se měl Babiš dopustit a kdo stojí za Pandora Papers

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám