Hlavní obsah

Babiš chce zrušit udavačský web k EET

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO) přemýšlí o zrušení udavačského webu, na kterém lidi mohou nahlásit, kde nedostali účtenku k elektronické evidenci tržeb (EET). Babiš ve středu Novinkám potvrdil, že o tom jedná s Generálním finančním ředitelstvím.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

„Přemýšlím o tom, že tento web zrušíme. Nevěděl jsem, že vzniká, a nechci lidi podporovat v udávání nebo zneužívání EET v konkurenčním boji,“ řekl Novinkám ministr financí.

Finanční správa od spuštění EET do současnosti eviduje zhruba 2100 oznámení o nevydání účtenky.

Ředitel Finanční správy Martin Janeček později řekl serveru Aktuálně, že správa ještě ve středu, nejpozději do čtvrtečního rána, internetovou stránku vypne.

Předtím Babiš Novinkám řekl, že termín vypnutí se řeší.

Foto: Novinky

Web, na kterém lze nahlásit nevydanou účtenku k EET.

Nahlásit nevydanou účtenku mohou lidé od 1. prosince na portálu Finanční správy. Stačí vyplnit daňové identifikační číslo zařízení, popis provozovny, druh tržby, datum a čas, adresu a částku. Finanční správa se poté takovým udáním zabývá. Pokud oznámení vyhodnotí jako oprávněné, zahájí řízení.

Do portálu se obouvala opozice i část veřejnosti. Kritici varovali, že si lidé budou dělat naschvály nebo se budou mstít tím, že někoho udají.

Miroslav Kalousek o EET a Andreji BabišoviVideo: Novinky

„Nikdy, snad ani za komunistů, nebylo udávání jednodušší než teď, když vám na to ještě ministerstvo financí zřizuje weby. To, že současná politická reprezentace k tomuhle udavačskému tónu celou společnost nabádá, vidím jako jeden z největších problémů současného systému,“ vyjádřil se už dříve pro Novinky předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek.

Reklama

Výběr článků

Načítám