Hlavní obsah

Babiš chce z areálu muničních skladů ve Vrběticích lesopark

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už za dva týdny by měli mít obyvatelé obcí v okolí Vrbětic na Zlínsku jasno v tom, zda se dočkají jednorázového odškodnění za dva výbuchy v muničním skladu z roku 2014 slibovaného vládou. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by měli o návrhu zákona o odškodnění za výbuchy ve Vrběticích rozhodnout poslanci v závěru července.

Andrej Babiš ve VrběticíchVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

„Mluvil jsem s předsedou Sněmovny (Radkem) Vondráčkem (ANO), 30. července bude mimořádná schůze ohledně důchodů. Tak mě informoval, že by právě tenhle zákon mohl být schválen stejný den,“ odpověděl na dotaz Práva Babiš.

Vláda podpořila návrh zákona v pondělí, a to jednohlasně, i když s tímto zněním nesouhlasilo ministerstvo financí. „Paní ministryně (Alena Schillerová) na vládě tentokrát nebyla, byla v Bruselu,“ pousmál se premiér a dodal: „Ale máme v tomto zákoně shodu. Vůči lidem z okolí Vrbětic je to fér. Zkrátka ty peníze musíme najít.“

Vláda schválila odškodnění za výbuchy ve Vrběticích

Domácí

Kraj peníze použije na rekonstrukci silnic

Výše odškodnění dosáhne podle premiéra 700 milionů korun. Z toho 350 milionů korun dostanou od státu občané podle předem daných kritérií a 350 milionů korun obce a kraj. Návrh zákona počítá s rozdělením peněz mezi Zlínský kraj, Bohuslavice nad Vláří, Haluzice, Lipovou, Vlachovice a Slavičín a jejich obyvatele.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Premiér Andrej Babiš hovoří se starosty obcí, které byly postižené výbuchy muničních skladů.

„Peníze určené pro kraj budou použity do území, které bylo zasaženo vrbětickým problémem. Nejvíce nás trápí stav komunikací třetí třídy, kde už nyní víme, že rekonstrukce bude stát několik desítek milionů korun,“ vysvětlil hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO). Silnice v areálu a okolí poškodila těžká technika složek integrovaného záchranného systému i vozy odvážející munici.

Původní vyšetřovatelé výbuchů ve Vrběticích pochybili

Domácí

Starostové dotčených obcí zároveň stát žádají o hloubkový pyrotechnický průzkum terénu. I policie totiž tvrdí, že areál a jeho okolí dosud nejsou zcela vyčištěné a je možné, že pod úrovní terénu se stále nachází nevybuchlá munice rozmetaná po dvou detonacích. „Nedá se to vyloučit. Tento průzkum by přišel na 100 milionů, chtěli bychom jej co nejdřív. A myslím si, že by to měla dělat státní firma, ne soukromá firma. Protože máme nějaké zkušenosti, které nejsou úplně pozitivní,“ podotkl Babiš.

Lesopark místo skladů munice

Podle premiéra by se měla změnit podoba areálu muničních skladů. Budovy bývalých skladů munice navrhuje zbourat, část areálu by podle něj mohla sloužit jako lesopark pro rodiny s dětmi. „Funkčních zůstává jen několik zrekonstruovaných objektů Vojenského technického ústavu. Kolem nich by mělo vzniknout zhruba kilometrové ochranné pásmo. Ve zbývající části areálu by měly v budoucnu hospodařit Vojenské lesy a statky, které zatím získaly zhruba dvě třetiny pozemků. Už by tam neměl být skladován vojenský materiál, ty objekty by spíš měly být sanovány,“ dodal Babiš.

Vyděračství, absurdní, reaguje Moskva na českou žádost o oškodnění za Vrbětice

Evropa

Při výbuchu prvního ze skladů zemřeli v říjnu dva lidé, druhý explodoval v prosinci 2014. Obě budovy si pronajímala ostravská firma Imex Group. V době explozí areál spravoval státní podnik Vojenský technický ústav. České bezpečnostní složky mají důvodné podezření, že do ničivého výbuchu muničního areálu byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby, což před nedávnem vyvolalo diplomatickou roztržku s Ruskem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám