Hlavní obsah

Babiš bude mít policejní ochranku. A po něm každý ministr financí

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Šéf resortu financí a lídr hnutí ANO Andrej Babiš bude mít policejní ochranku. Vláda v pondělí schválila návrh na rozšíření seznamu osob, které chrání policie, o funkci ministra financí. Babiš už několikrát čelil různým pohrůžkám.

Foto: Hnutí ANO

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) oblékl tričko proti obstrukcím, které dělá opozice kvůli EET. Archivní foto.

Článek

O bodyguardy požádal Babiš ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) začátkem listopadu. [celá zpráva]

„V rámci financí řešíme boj proti hazardu, boj proti organizovanému zločinu, DPH, celní správu... Je tam plno věcí, kde jdeme proti organizovanému zločinu. Už to, co jsem zažil, přes obálku s jedem a různé pokusy přepadnout mě, tak to má opodstatnění,“ argumentoval tehdy Babiš.

Na policejní ochranu měl doteď nárok prezident, šéfové obou komor parlamentu, premiér a ministři vnitra, spravedlnosti a zahraničí. Ministra obrany střeží vojenská policie.

Auta za sedm miliónů

Náklady na ochranku pro ministra financí se budou podle Babiše pohybovat kolem 10 tisíc korun za den. Kromě výplat pro osobní ochránce půjdou peníze například na policejního řidiče nebo na náklady za provoz aut. Pro Babiše bude ještě potřeba pořídit tři vozy, cena jednoho vládního automobilu je asi 2,4 miliónu korun.

„Mně se nelíbilo, že v materiálu je nákup tří aut. Myslím, že je to zbytečné. Nabízel jsem svoje, ale bylo mi řečeno, že to není možné a aut je potřeba víc pro celý útvar, protože příští rok přijede čínský prezident a papež a při takových akcích nemají dost aut. Mně šlo jen o fyzickou ochranu, ale musí se postupovat podle schválených pravidel,” napsal v pondělí Novinkám ministr.

Anketa

Mají mít ministři financí automaticky ochranku?
Ano
30,9 %
Ne
69,1 %
Celkem hlasovalo 2156 čtenářů.

Reklama

Související články

Po další pohrůžce trvá Babiš na ochrance

Ministr financí Andrej Babiš se s konečnou platností rozhodl, že požádá o trvalou policejní ochranku. Podle lídra ANO se totiž v uplynulých dnech opět objevily...

Výběr článků

Načítám