Hlavní obsah

Babiš navrhne rozšířit seznam osob, které má chránit policie

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ochranku by měl mít z nařízení vlády i ministr financí, míní šéf resortu Andrej Babiš (ANO). Ministru vnitra Milanu Chovancovi proto navrhne, aby přišel s novelou, která by to zajistila. Novinkám to Babiš sdělil po schůzce s policejním prezidentem Tomášem Tuhým a šéfem ochranné služby Jiřím Komorousem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Požádám pana ministra vnitra, aby novelizoval nařízení vlády o zajišťování bezpečnosti ústavních činitelů ČR. Do novelizace by měla být zařazena funkce ministra financí. On by to předložil vládě a ta by potom rozhodla, jestli může být ministr financí chráněná osoba“ řekl Babiš.

Lídr hnutí ANO nechtěl předjímat, jak kabinet rozhodne. Prohlásil ale, že nechápe, proč ministr financí nemá bodyguardy automaticky.

„V rámci financí řešíme boj proti hazardu, boj proti organizovanému zločinu, DPH, celní správu... Je tam plno věcí, kde jdeme proti organizovanému zločinu. Už to, co jsem zažil, přes obálku s jedem a různé pokusy přepadnout mě, tak to má opodstatnění,“ obhajoval Babiš.

Na policejní ochranu má nyní nárok prezident, šéfové obou komor parlamentu, premiér a ministři vnitra, spravedlnosti a zahraničí. Ministra obrany střeží vojenská policie.

Chovanec chtěl nařídit krátkodobou ochranu

Ministr vnitra Chovanec Novinkám sdělil, že byl připraven nařídit pro Babiše aktuální krátkodobou ochranu. „Pan Babiš však preferuje změnu nařízení vlády s tím, že se ministr financí stane trvale chráněnou osobou. To start jeho ochrany posouvá,“ napsal Novinkám.

Za to, že Babiš o ochranku požádal, schytal kritiku od svého rivala Miroslava Kalouska (TOP 09), ale i od premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). [celá zpráva]

„Vypadá to na pád koaliční vlády, že jsem si dovolil požádat o ochranku,“ vtipkoval v pondělí Babiš, který si už osm let platí vlastní ochranku. Ta hlídá také jeho děti a družku Moniku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám