Hlavní obsah

Babákova asistenta chtěli uplatit, aby zajistil dotace pro soukromou školu

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Terčem korupčního jednání se stal v květnu Šimon Stejkoza, asistent poslance Věcí Veřejných (VV) Michala Babáka. Skupina osob se ho snažila podplatit, aby zajistil u svého šéfa dotace na zřízení a výstavbu soukromé vysoké školy technického směru. Novinkám to potvrdil mluvčí VV Jakub Žižka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec VV Michal Babák

Článek

„Za nabízený úplatek v řádu desítek miliónů korun z předpokládaného objemu uvolněných prostředků ze státních i evropských fondů v řádu stovek miliónů měl zajistit, aby poslanec Babák na ministerstvu školství prosadil přidělení prostředků právě žadatelům, kteří pokus o uplacení Babáka přes jeho asistenta zosnovali,“ uvedl Žižka.

„Při prvním pokusu o kontakt se asistent Michala Babáka bezprostředně obrátil na Policii ČR a současně informoval svého nadřízeného poslance. Schůzky s korupčníky se pak odehrávaly v režii policie. V součinnosti s ní pak byly při schůzkách zajištěny elektronicky veškeré důkazy včetně první zálohové splátky ve výši 300 000 Kč,“ konstatoval mluvčí VV.

Stejkoza uvedl, že pokus diskreditovat poslance Babáka úplatkem se odehrál přímo na půdě Poslanecké sněmovny. „Dále se k této věci nechci vyjadřovat, abych nenarušil probíhající vyšetřování,“ odmítl jakékoliv otázky Stejkoza.

Podle televize Nova policie již v případu obvinila tři podnikatele a o pokusu o úplatek věděla ještě dříve, než se na ni Stejkoza obrátil. Jedním z obviněných má být bývalý liberecký zastupitel za ODS Jiří Zeronik. Pětatřicetiletý podnikatel je jednatelem firmy IBERUS s.r.o, která se podle informací v obchodním rejstříku zabývá pronájmem nemovitostí, bytů a nebytových prostor, uvedla ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám