Hlavní obsah

Babák nedokáže doložit původ šesti miliónů pro VV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ekonomický expert Věcí veřejných Michal Babák podle Respektu nedokáže doložit, kde vzal šest miliónů korun, které v průběhu posledních tří let věnoval na fungování strany. Babák ale tvrdí, že dokumenty o původu peněz má a předloží je.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec Michal Babák (vlevo) a ministr dopravy Vít Bárta (oba VV)

Článek

Babákova poradenská firma MxB podle informací v internetovém obchodním rejstříku vykazuje nízké zisky. "Půjčil jsem si. Převážně z další firmy, kde jsem jednatelem," řekl poslanec a zmínil jihomoravskou společnost WCM CZ. V uváděné firmě ale nemá žádný majetkový podíl, společnost navíc podle obchodního rejstříku ještě před dvěma lety vykazovala ztrátu, zjistil týdeník. Babák rozpor vysvětlil tím, že do WCM CZ přišla půjčka od "nejmenované fyzické osoby". Za ni měla společnost v developerském projektu postavit "nějaké domy v Blansku", pak je prodala, někde v tomto procesu si prý Babák od firmy půjčil, aby mohl sponzorovat VV.

"Něco jsem už vrátil, něco stále dlužím. Splácel jsem z toho, že jsem minulý rok prodal akcie asi tak za třicet nebo čtyřicet miliónů, teď přesně nevím," tvrdí Babák. Z jaké společnosti akcie pocházely, si už prý nevzpomíná.

Dokumenty o původu peněz předložit nedokázal. Slíbil ale, že je připraví. "Všechno vám dodám, až to budu mít u sebe pohromadě," řekl. Zároveň odmítl spekulace o tom, že šestimiliónový dar vypadá podezřele jako peníze doručené přes prostředníka od někoho skrytého. "To je prostě nesmysl," doplnil.

Rozbuškou vládní krize se stalo oznámení poslance VV Jaroslava Škárky, že si faktický lídr VV Vít Bárta kupoval jeho loajalitu. Se stejným obviněním se na policii obrátila v i poslankyně VV Kristýna Kočí. Bárta se hájí tím, že jim pouze půjčil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám