Hlavní obsah

Až polovina vlaků ráno nevyjede kvůli námraze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kvůli námraze na trolejích v úterý ráno v postižených oblastech nevyjedou desítky vlaků. Velké problémy budou na hlavních i regionálních tratích zejména na Moravě a ve středních Čechách. Pesimistické scénáře mluví až o polovině vlaků, které ráno v námrazou zasažených částech země zůstanou stát ve stanicích.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Ledovka ochromila železniční dopravu

Článek

Ve stanicích i na tratích už v pondělí uvízly desítky vlaků s několika tisíci cestujícími.

"Situace je velmi vážná napříč celou republikou. Ráno zřejmě nevyjedou desítky vlaků. Takovou kalamitu nepamatujeme," řekl v pondělí mluvčí Českých drah Radek Joklík. S velkými komplikacemi v železniční dopravě musí v úterý ráno počítat cestující hlavně na střední a jižní Moravě i ve středních Čechách. Zpoždění budou mít také vlaky v sousedních regionech.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Náhradní dopravu se kvůli ledovce na silnicích nepodařilo zajistit. "Pokud to není opravdu nutné, tak by lidé v úterý raději neměli cestovat vlakem," uvedl Joklík.

Mluvčí Správy železniční dopravní cesty (ŠZDC) Jakub Ptačinský varoval, že ráno v postižených oblastech zůstane stát možná až polovina vlaků. Kvůli dešti a teplotám se na trolejích vytvořila námraza, která vyřadila z provozu elektrické lokomotivy. "Problémy začaly dnes odpoledne na Moravě a večer se mrznoucí déšť přesunul směrem na Prahu. To nejhorší přijde v úterý a největší problémy očekáváme na trati z Olomouce do Prahy," uvedl.

Až čtyřhodinová zpoždění

Dopravci se snaží aspoň část vlakových spojů zajistit pomocí dieselových lokomotiv, kterých ale mají omezené množství. "Zamrzající výhybky v chodu udržíme, ale s námrazou na drátech toho moc neuděláme," řekl Ptačinský.

Technici se pokoušeli námrazu z trolejí oklepat, ale už po chvíli se vytvořila nová.

Kvůli námraze v pondělí vlaky v Česku nabraly až čtyřhodinová zpoždění. To se dotklo desítek spojů, včetně mezinárodních rychlíků. Vážná je situace hlavně na Moravě, problémy se dotkly i hlavního koridoru mezi Prahou a Ostravou a počasí zkomplikovalo také dopravu v okolí Prahy. Zároveň vzniká ledovka na silnicích, takže většinou není možné vypravit náhradní autobusovou dopravu. Dráhy proto posílají na tratě dieselové lokomotivy.

Ledovka v ČR způsobila kolaps dopravy nejen na železnici, ale i na silnicích a v MHD v Praze, Brně, Olomouci a dalších městech. Namrzlé troleje zastavily vedle vlaků i tramvaje a trolejbusy.

Na silnicích ledovka výrazně zvýšila počet nehod. Neprůjezdný je hlavní tah z Frýdku-Místku na hranice s Polskem a SR. Silnici zatarasily kamióny, jeden havaroval. Auta v koloně stráví až pět hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám