Hlavní obsah

Atentát na Heydricha připomíná další pamětní deska

Právo, Petr Blahuš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zatímco radnice Prahy 8 reaguje podrážděně na postavení pamětní desky československým vojákům, kteří provedli úspěšný útok na německého protektora Reinharda Heydricha, u níž se už začaly objevovat první spontánně položené květiny, stačil se už v zatáčce Zenklovy ulice objevit druhý památník na tuto událost.

Článek

Jejími zadavateli a tvůrci je 1. AMEC - Aniversary and Memory Expedy Club. Jak Právu sdělil jeho zástupce Filip Barták, skupina se nechala inspirovat reportáží Práva, které jako první koncem května informovalo o přípravě odhalení pamětní desky skupinou českých vlastenců.

"Váš článek v Právu byl pro nás potvrzením našeho odhodlání o umístění desky. Zadali jsme její výrobu s tím, že se snad oficiální místa přece jen k něčemu podobnému odhodlají a nám zůstane relikvie do klubovny," dodal Barták.

Místo vandalům odolné

Jak Barták uvedl, podle něj zde jejich pamětní deska byla dokonce ještě dříve než pomník, který zde byl odhalen ve výroční den hrdinné smrti československých parašutistů v kostele v Resslově ulici. Přesné datum však nesdělil.

"V rámci možností jsme vybrali místo pro desku historicky nejvhodnější a pokud možno vandalům odolné. Chci dodat, že se za tento čin nestydíme, plně si za ním stojíme a jsme připraveni si jej před kýmkoliv obhájit," sdělil exkluzivně Právu Barták.

Podle sdělení dalšího člena skupiny Davida Skláře jejich skupinu nápad připomenout atentát na třetího muže nacistického režimu zaměstnával již delší dobu.

"Jsme amatérská skupina, která se věnuje převážně historii 2. světové války. Každoročně věnujeme týden své dovolené poznávání a připomínání této nedávné historie a tento rok jsme věnovali historii Protektorátu Čechy a Morava. Že atentát a po něm následující události byly v tomto období jedněmi z nejvýznamnějších, není třeba připomínat," upozornil Sklář.

Vzkaz pro starostu Prahy 8

Zástupce skupiny, která v tzv. Heydrichově zatáčce instalovala památník toto pondělí existenci druhého lidového pomníku přivítal. "Pro pana starostu Prahy 8 Václava Noska, který se v médiích vyslovil jako literární pan Brouček, snad aby se zalíbil zástupcům Sudetoněmeckého landsmanšaftu v Praze, to nechť je dalším důkazem, že každý Čech neuvažuje jako on," řekl představitel skupiny, která chce zůstat v anonymitě.

Podle něj je navíc trapné shazovat význam atentátu pro vývoj celé války, jako se teď děje. "Všude jinde kromě naší republiky by si takhle snižovat své vlastní dějiny nikdo nedovolil. Konečně, stačí si prostudovat jakoukoliv zahraniční literaturu o atentátu.

Metoda útoku dvojice československých mstitelů se mimochodem také dodnes přednáší ve speciálních jednotkách Izraele a USA jako typický příklad brilantně provedené akce, kdy je s minimem prostředků a nákladů splněn obrovský úkol," upozornil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám