Hlavní obsah

Ať Zeman nespekuluje nad ústavou, ale jedná podle ní, vzkazuje Sobotka

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman nemá nad ústavou spekulovat, protože není ústavní soudce, aby ji vykládal, prohlásil v úterý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Doufá, že hlava státu ministra financí Andreje Babiše odvolá v době, „která nebude příliš dlouhá”. Sobotka má ve své postoji podle svých slov podporu celé strany.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bohuslav Sobotka přichází na jednání grémia ČSSD v Lidovém domě.

Článek

„Ústava hovoří jasně, prezident odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády, nad rámec toho není co dodat,” řekl Sobotka v úterý při příchodu na jednání grémia ČSSD. Doufá, že prezident bude postupovat podle ústavy. "A to v době, která nebude příliš dlouhá," řekl.

Ministerský předseda nechce spekulovat nad situací, co by se stalo, kdyby prezident ústavu nerespektoval. Kvůli pověsti země navenek i domácí stabilitě je nutné, aby každý ústavní činitel plnil povinnosti a slib, který občanům a republice dal, vysvětlil. „Ten slib dal také prezident,” řekl.

Po schůzi grémia v úterý odpoledne Sobotka uvedl, že ve svém postoji má podporu celé strany. „Shodli jsme se, že trváme na návrhu, který jsem předložil prezidentu republiky na odvolání ministra financí z vlády. Panuje shoda v soc. dem., že pan prezident by měl postupovat podle ústavy ČR,” prohlásil.

Místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec připustil, že pokud bude situace trvat týdny a týdny, mohl by zasáhnout Senát s ústavní žalobou. „K tomu jsme ale ještě daleko,” uvedl.

Miloš Zeman v Libereckém kraji vysvětloval svůj postoj k otázce případné demise vlády Video: Michael Polák, Právo

Prezident Miloš Zeman v úterý při zahájení návštěvy Libereckého kraje prohlásil, že trvá na tom, že vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO) neodvolá, dokud nebude vypovězena koaliční smlouva. [celá zpráva],

Dohoda mezi ČSSD, KDU-ČSL a ANO předpokládá, že s odvoláním člena vlády musí souhlasit předseda koaliční strany, kterou ministr v kabinetu zastupuje, což je v tomto případě sám odvolávaný ministr Babiš. Zemanovi kritici ale namítají, že právo premiéra odvolávat ministry vychází přímo z Ústavy ČR, nad kterou nelze koaliční smlouvu nadřazovat, a prezident by měl konat dle ústavy, nikoli podle jiné smlouvy, v níž sám ani nefiguruje.

Reklama

Výběr článků

Načítám