Hlavní obsah

Ať byty vybudují stát a města, navrhli lidovci řešení předraženého bydlení

Novinky, zpe
Praha

Ceny bytů i pronájmy ve velkých městech neustále rostou. Podle KDU-ČSL se tak bydlení stávají pro většinu lidí cenově nedostupným. Na páteční tiskové konferenci ve Sněmovně představili, jak by se podle nich situace mohla zlepšit. Stát by podle jejich návrhu měl zrevidovat nevyužité nemovitosti a využít je k výstavbě státních bytů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda lidoveckých poslanců Jan Bartošek

Článek

„Situace v českých městech je kritická, pro hodně lidí je bydlení nedosažitelné. Chybí třicet až padesát tisíc bytů,“ uvedl předseda lidoveckých poslanců Jan Bartošek.

Řešení podle něj spočívá v tom, že by se z nevyužívaných nemovitostí, které jsou v majetku státu, krajů a měst, vybudovaly byty. „Tyto nevyužívané nemovitosti, například obecní domy nebo staré továrny, často končí v prodeji, developeři je odkoupí za pár korun a vytvoří předražené byty,“ tvrdí lidovci.

Podle Bartoška není potřeba přijímat novou legislativu, ale stačí, když bude pro Českou republiku vyjednán úvěr u Evropské investiční banky. Stát by potom peníze přes Státní fond rozvoje bydlení poskytl městům. Ta by úvěr splácela příjmy z nájmů.

Proč to řeší až nyní? Prý nebyla vůle

„Nepotěšíme developery a banky, ale stát zhodnotí nepotřebný majetek, zaměstná stavební firmy, vybere více na DPH. A hlavně rodiny, mladí lidé i senioři budou mít kde bydlet a zaplatí třeba o celou třetinu méně na výdajích,“ vychvalují návrh lidovci.

Paradoxem tak trochu zůstává, proč KDU-ČSL situaci neřešila, když byla poslední čtyři roky ve vládě. Podle Bartoška o tom lidovci jednali už před třemi lety, ale tehdy prý nebyla vůle. „Pevně věřím, že za stávající situace, kdy získat byty je problematické a stále se to zhoršuje, se projekt urychlí,“ prohlásil.

Počet nově postavených i zahájených bytů v České republice se rok od roku zvyšuje. Přesto nabídka volných bytů k prodeji výrazně nestačí poptávce, což má za následek enormní nárůst jejich cen. V porovnání s růstem mezd tak za poslední tři roky rostly ceny bytů dvojnásobnou rychlostí. [celá zpráva]

Anketa

Měl by stát stavět a pronajímat vlastní byty?
Ano
87,4 %
Ne
12,6 %
Celkem hlasovalo 1195 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám