Hlavní obsah

Ashya oslaví Vánoce ve Španělsku, už začal chodit i mluvit

Právo, Stáňa Seďová

Pětiletý Ashya King dělá v nemocnici úžasné pokroky. Vrací se mu řeč, s pomocí už dělá své první krůčky. Vánoce oslaví se svou rodinou ve Španělsku. Přání uzdravit se se díky protonové terapii letos splnilo i Denise (20). Její léčba v pražském Proton Therapy Center (PTC) v pondělí úspěšně skončila.

Foto: PTC

Ashyův stav je tak dobrý, že nemusí podstupovat chemoterapii.

Článek

Na své zachránce z Česka nezapomíná chlapec ani rodina Kingových, která boj o život svého syna nevzdala, našla si pražské protonové centrum a svého syna unesla z britské nemocnice, aby mohl podstoupit léčbu právě zde.

„Obdrželi jsme také zprávy od jeho současného ošetřujícího lékaře profesora Cortese-Funese ze Španělska. Ashyovi je dobře, už sám stojí a s menší pomocí chodí. Dokonce začíná mluvit,“ informovala Právo mluvčí PTC Jana Kulhánková.

Dosavadní léčba byla dokonce tak úspěšná, že Ashya, jehož postihl mozkový nádor, nemusí podstupovat ani chemoterapii. „V nemocnici ve Španělsku se věnuje spíše důkladné fyzioterapii a řečové terapii,“ doplnila Kulhánková.

Denisa se těší na Vánoce

Centrum sídlící v areálu Nemocnice Na Bulovce opouští i jiná pacientka, která se nyní už může usmívat a těšit na Vánoce. Protonová léčba pro ni právě skončila.

Denisa z Tučap u Tábora dostala ke svým dvacátým narozeninám ten nejhorší možný dar. Letos v květnu jí lékaři našli Hodgkinův lymfom mezihrudí. Místo zkoušky dospělosti tak pro ni začal boj o život a útrpný maraton po českých nemocnicích.

„Nejdříve jsem pořád zvracela a doktor mi nasadil antibiotika, která nezabírala. Nakonec mne museli odvézt na infekční oddělení v Táboře a z něj pak na histologii do pražské Thomayerovy nemocnice,“ vypráví Denisa.

Výhody protonové léčby – šetření okolních orgánů, se mi zdály zcela jasné
pacientka Denisa

Následovala léčba šesti cyklů chemoterapií v pražské vinohradské nemocnici a nakonec cesta do protonového centra s doporučením na ozařování.

„Lékaři pro mne vybrali proton a já si tenkrát poprvé přečetla, co že je to za léčbu a příběhy pacientek léčených s lymfomem. Výhody protonové léčby – šetření okolních orgánů, se mi zdály zcela jasné, zbývalo ještě doufat v kladné vyjádření pojišťovny,“ vzpomíná na ty nejtěžší chvíle dvacetiletá pacientka.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna s úhradou léčby souhlasila a Denisa tak mohla bez odkladů nastoupit protonovou terapii. Každý den do Prahy dojížděla z Tučap sanitkou.

„Ve srovnání s chemoterapií, kdy nemohla po první dávce jíst ani pít a pobývala v nemocnici, snášela Denisa protonové ozařování velmi dobře,“ komentovala průběh léčby mluvčí PTC.

Loni chtěla mobil, letos zdraví

Zatímco vloni si Denisa k Vánocům přála nový telefon, letos, po sedmi měsících, které jí vzala léčba Hodgkinova lymfomu, má přání úplně jiné: „Výsledky vyšetření bez nálezu a v červnu konečně dodělat školu.“

Lymfomy neboli nádory lymfatické tkáně postihují kolem čtyř tisíc Čechů ročně a bohužel se často jedná o mladé lidi.

„Tato onemocnění se léčí kombinací chemoterapie, cílené biologické léčby a ozařování. Prognóza lymfomových onemocnění je často velmi dobrá. Proto je nutné především snížit riziko následků onkologické léčby, a to za podmínek, že se nesníží protinádorová účinnost léčby,“ vysvětluje závěrem Jana Kulhánková z protonového centra.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám