Hlavní obsah

Armáda v krizi poskytne lékaře, vrtulníky, letadla i sanitky

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda ve středu upřesnila možnosti, jak by mohla armáda pomoci v případě krize ve zdravotnictví. Premiér Petr Nečas (ODS)zmínil jak medicínské kapacity, tak především logistické zázemí čítající sanitky, vrtulníky a letouny. Armáda prý bude případně vypomáhat tak dlouho, jak bude nezbytné. Premiér zdůraznil, že zapojení armády není "žádným zázračným řešením".

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva ministr obrany Alexandr Vondra, premiér Petr Nečas (oba ODS) a ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Článek

Vedle tří vojenských nemocnic, které se nacházejí v Praze, Brně a Olomouci, jde ještě o Ústav leteckého zdravotnictví. K dispozici budou i kapacity dvou polních nemocnic, jejichž personál by mohl být použit například v rámci jednoho kraje, kde by to vyžadovala situace

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) doplnil, že armáda může nabídnout 230 atestovaných lékařů a 120 lékařů, kteří se na atestaci připravují. Ve vojenských nemocnicích rovněž pracuje 450 civilních lékařů. Pomoci by mohli i vojenští policisté a řadoví vojáci.

Vojsko je rovněž připraveno poskytnout pět záchranářských vrtulníků, deset dopravních vrtulníků, pět letadel a stovku sanitních vozů.

Vondra s doplnil, že s ohledem na dočasné pozastavení provozu letounů CASA, se bude jednat o letouny L 410 a ruské Antonovy. "Samé spolehlivé letouny," glosoval premiér s úsměvem.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) doplnil, že by tato výpomoc byla financována z běžného armádního rozpočtu coby cvičení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám