Hlavní obsah

Armáda v akci. Vrací se slavná Bahna

Houfnice, tanky, letadla, vrtulníky. Stovky aktérů v uniformách, desítky tisíc diváků. Do Brd se vrací po třech letech v plné parádě legendární Bahna, Den pozemního vojska. V roce 2020 se kvůli pandemii akce nekonala vůbec, loni bez publika, jen před objektivy kamer.

Generálka na Bahna 2022Video: Ivan Blažek, Právo

 
Článek

Na někdejším tankodromu nedaleko Strašic to naplno vypukne v sobotu 25. června, my jsme se byli podívat už na páteční generálce. Program nabízí klasiku i řadu změn, kdo třeba čeká „hru na válku“ jako v přecovidových ročnících, bude možná trošičku zklamaný. Oblíbená dynamická představení teď armáda pojímá jinak.

„Žádné kombinované společné ukázky už nebudou,“ říká Ladislav Kabát z velitelství pozemních sil. „Každý druh techniky předvedeme samostatně. Odbourají se tak hluchá místa, ke kterým při dřívějším stylu dynamických ukázek muselo zákonitě docházet,“ vysvětluje.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Samohybná houfnice Dana při páteční generálce na strašických Bahnech

Na ploše se prostřídají tanky T-72M4CZ a jejich předchůdci T-72M1, stará „bévépéčka“ a nové pandury, samohybné houfnice Dana. Oblohu rozčísnou gripeny, letouny Alca a Casa, seskočí výsadkáři. Co vypíchnout?

„Lidé budou mít jednu z prvních příležitostí seznámit se s nově zavedenými vozidly chemického průzkumu. A zároveň jednu z posledních šancí vidět bitevní vrtulník MI24, protože ty mají příští rok nahradit nové stroje,“ upozorňuje Kabát.

Tenkrát v Sudetech

Bojovat se ale bude. A to, když se poklidné Brdy promění v neklidné Sudety roku 1938. „Henleinovci zaútočí, začnou přepadat státní zařízení, nastoupí četnictvo, jednotky Stráže obrany státu, Československo mobilizuje a povstání potlačí,“ nastiňuje František Koch z rokycanského Muzea na demarkační linii scénář historické ukázky, na níž se bude podílet na sto třicet nadšenců a asi patnáct kusů historické vojenské techniky.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Jedna z dynamických ukázek

Ta bude mít i samostatné defilé, na němž nebude chybět tank T34 v kamufláži, kterou měl u samostatné československé tankové brigády bojující na východní frontě.

Obrněný zetor

Zahraniční armády se Bahen už několik let nezúčastňují, ale pár kousků z jejich výbavy se tady představí. „Třeba Oshkosh – obrněné vozidlo lehčího typu nově zavedené do americké armády, kde nahradilo stroje Humvee. V Česku má prakticky premiéru,“ konstatuje Stanislav Drábek z Nadace Pozemního vojska AČR. „K vidění bude také Zetor Gerlach – lehký obrněný automobil, s nímž se veřejnost rovněž neměla zatím moc šancí seznámit,“ dodává Drábek.

Na Bahna jezdívalo v některých letech i padesát tisíc lidí. „Máme signály, že by se to letos mohlo zopakovat,“ věří Drábek. Kolonám na příjezdech má zabránit kyvadlová doprava od záchytných parkovišť ve Strašicích a Dobřívě.

Ze sobotního programu Bahna 2022
10:00Průlet vzdušných sil
10:35Defilé historické techniky
12:40Sudety 1938
13:30Dynamické ukázky AČR
14:55Závěrečné defilé AČR

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám