Hlavní obsah

Armáda pošle do zasažených míst tisícovku vojáků

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Armáda je připravena nasadit v příštích dnech na pomoc při likvidaci následků pohromy způsobené tornádem na území Jihomoravského a Ústeckého kraje tisícovku vojáků a padesát kusů těžké techniky.

Foto: www.donio.cz

Tornádem poničený dům v Pánově

Článek

Právu to potvrdil ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). „Nyní máme v zasažených místech 208 vojáků, kteří se podílejí na záchranných pracích,“ uvedl ministr. Podle něj byli vysláni už minulý týden v pátek na základě žádosti jihomoravského hejtmana a schválení náčelníka generálního štábu.

„V tomto případě šlo ale o záchranné práce, a pokud se máme podílet na likvidací následků škod, musí vláda schválit příslušné nařízení,“ dodal Metnar s tím, že ministři o tom budou rozhodovat na mimořádném jednání ve čtvrtek.

Ministr připomněl, že takový postup je nutný na základě zákona o ozbrojených silách.

Nešiřte o bouřkách bludy, vyzval hejtman lidi

Domácí

„Naším cílem je řešit neprodleně tuhle šílenou situaci, která zasáhla tamní obyvatele,“ prohlásil šéf resortu obrany.

Podle připraveného návrhu vládního nařízení by vojáci měli být k dispozici do konce letošního srpna.

Dívka ze smeteného autobusu přes těžká zranění zachránila ostatní cestující

Domácí

Ministerstvo obrany a místní samosprávy se shodují, že právě použití armády při likvidačních pracích urychlí pomoc zasaženým krajům a jejich občanům. Armáda navíc ujišťuje, že použitím tisícovky vojáků a příslušné, zejména ženijní, techniky nebude snížena obranyschopnost země ani schopnost plnění jejích mezinárodních závazků.

Zapomenutá osada PánovVideo: Petr Kozelka, Právo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám