Hlavní obsah

Armáda podepsala smlouvu na nákup 107 transportérů

Právo, Novinky, Oldřich Danda, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Martin Barták, náměstek ministryně Vlasty Parkanové, v pátek podepsal smlouvu o nákupu 107 obrněných transportérů Pandur II pro českou armádu. Ta za stroje, které v budoucnu nahradí zastaralé transportéry OT 64, zaplatí 14,4 miliardy korun.

Foto: Jakub Svoboda, Právo

Transportér Pandur II

Článek

Výsledná cena je včetně daně a zahrnuje též nutný výcvik a logistické zajištění celé zakázky. První stroje získají vojáci ještě letos, poslední převezmou v roce 2013.

Součástí podepsaného kontraktu bude i offsetový program ve výši 150 procent ceny zakázky. Na nákupu 107 Pandurů tak budou profitovat i české firmy.

Mnohaleté čekání

Stát plánoval transportéry koupit už od roku 2003. V lednu 2006 se kabinet na základě výběrového řízení rozhodl, že armáda koupí stroje Pandur od rakouské zbrojovky Steyer. V červnu byla podepsána smlouva na dodání 199 strojů. Ty však rok poté neprošly armádními testy.

Vláda se proto rozhodla smlouvu vypovědět, nicméně po několikaměsíčním vyjednávání se se zbrojovkou dohodla, že vyhoví-li stroje testům, odebere jich 107. V červnu 2008 armáda oznámila, že transportéry zkouškami prošly.

Kromě šedesátky bojových verzí s věžovou nástavbou má armáda zájem ještě o pět dalších modifikací: velitelskou verzi, průzkumnou s lokátorem, verzi minometnou, ženijní a dílenskou a vyprošťovací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám