Hlavní obsah

Armáda plánuje méně cvičení, bude na ně ale víc peněz

Praha

Česká armáda plánuje na příští rok méně cvičení než na letošek, bude na ně však mít více peněz. Nejnákladnější má být červnový výcvik Capable Logistician 2013 na Slovensku s rozpočtem 10,4 miliónu korun. Vojáci budou cvičit také v zahraničí, kromě Evropy to budou Spojené státy, Kanada či Keňa. Uvádí to informace, kterou dostali poslanci.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Čeští vojáci na základě ve Wardaku

Článek

Příští rok plánují vojáci 95 cvičení v zahraničí a 34 výcviků v tuzemsku. Letos jich mělo být podle původního záměru v cizině 99 a v Česku 38. Zatímco tento rok byl rozpočet cvičení 72,3 miliónu korun, v následujícím roce má ministerstvo obrany na tyto účely 75,4 miliónu Kč.

"Prioritní pozornost je věnována jednotkám a útvarům předurčeným pro působení v zahraničních misích, Silách rychlé reakce NATO a Bojovém uskupení EU," uvádí informace.

K nejdůležitějším cvičením armáda řadí například výcvikové lety ve vzdušném prostoru Česka i ostatních členských států NATO. Jednotlivých výcvikových letů se účastní nejvýše deset letounů české armády, každé cvičení je nejvýše jednodenní.

Zvláštními výcvikovými aktivitami v Česku bude pobyt nizozemských a belgických vojáků s technikou ve vojenských prostorech Boletice a Hradiště. Podle zprávy jde o jejich komerční využití bez účasti české armády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám