Hlavní obsah

Aritmetika

Novinky, Petr Uhl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden politolog nedávno vysvětloval, proč poslanci, kteří chtějí, aby už první volba byla úspěšná a prošel jí vítězně Petr Pithart, budou v prvním kole ve Sněmovně volit Václava Klause.

Foto: Jan Klanica

Zastávka na Tuháni

Článek

Dají-li totiž hlas Pithartovi, nebude to k ničemu, neboť většiny ve Sněmovně Pithart stejně nedosáhne. Jeho šance a není malá je zvítězit v prvním kole v Senátu, a postoupit do druhého kola. A dají-li poslanci v prvním kole ve Sněmovně hlas Jaroslavu Burešovi, je nebezpečí, že zvítězí a postoupí do druhého a třetího kola proti Pithartovi. V souboji s ním může Bureše podpořit nejen většina ČSSD, alei KSČM a mnoho členů ODS. Bureš by tak Pitharta porazil a stal se prezidentem.

V klubu KSČM se odhaduje, že z 41 poslanců by jich po odpadnutí Miroslava Kříženeckého mohlo volit Klause asi deset a Pitharta také asi deset. I to naznačuje, že ve třetím kole by Pithart mohl hlasy lidovců, US, nezávislých senátorů a většiny ČSSD Klause porazit.

Tuto šanci by zvýšilo, kdyby se ti komunisté a sociální demokrati, kteří nechtějí volit ani Klause, ani Pitharta, třetího kola nezúčastnili. Snížil by se tak počet přítomných, a tím i jeho nadpoloviční většina. Pithart by mohl zvítězit.

Klaus Pitharta příliš neohrožuje, má menší šanci projít druhým kolem a vyhrát nad Pithartem třetí kolo než Bureš. Ten totiž může být mnohým poslancům sympatický i proto, že jeho nejoblíbenějšími hrdiny jsou Josef Bican a Michael Jordan.

Reklama

Výběr článků

Načítám