Hlavní obsah

Areál Pražského hradu se po měsících otevře veřejnosti

Novinky, jas
Praha

Od pondělí 3. května bude areál Pražského hradu opět přístupný veřejnosti. V pátek o tom informovala prezidentská kancelář. Areál byl uzavřen od loňského 9. října. Nepřístupný byl i loni na jaře od poloviny března do druhé poloviny května.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pohled na areál Hradu z Hradčanského náměstí přes sochu T. G. Masaryka.

Článek

Vstup bude možný přes Prašný most, u Belvederu, horním Jelením příkopem, přes IV. nádvoří, I. nádvoří a Opyš.

„Reagujeme tak na rozhodnutí vlády, které se týká čtyř regionů včetně Prahy. Jsme velmi rádi, že můžeme na Pražském hradě opět přivítat návštěvníky,“ uvedl kancléř Vratislav Mynář.

Návštěvníci musí počítat s omezením ve vnitřních prostorách  kvůli dodržení hygienických limitů v souvislosti s epidemií koronaviru.

„Maximální počty návštěvníků budou na speciálních cedulích před každým z návštěvnických objektů,“ doplnila prezidentská kancelář.

Pražský hrad ruší kontroly u vstupu

Domácí

Před měsícem Hrad zrušil kontroly u vstupu a lidem byl umožněn vstup do zahrad a parků i do Jeleního příkopu.

Kontroly u vstupu byly v areálu zavedeny v létě roku 2016. Bezpečnostní prohlídky s detekčními rámy, které prezidentská kancelář zavedla v reakci na teroristické útoky v Evropě, byly dlouhodobě terčem kritiky části veřejnosti i politiků. Odpůrci poukazovali zejména na to, že dlouhé fronty návštěvníků by pro případné útočníky byly ideálním terčem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám