Hlavní obsah

Arcibiskupská knihovna se stěhuje na Strahov. Knihy jsou staré i 500 let

Novinky, Kristýna Léblová, khl
Praha

Pražské arcibiskupství stěhuje v těchto dnech svou knihovnu, která byla po staletí v prostorách Arcibiskupského paláce na Hradčanech. Nové místo budou mít knihy ve Strahovském klášteře. Takzvaná Manderscheidova knihovna čítá přes 10 tisíc knih, některé pocházejí již z 15. století. O stěhování vzácných tisků, které se pomalu blíží ke konci, se zajímal i štáb Novinek, který natáčel na Hradčanech i na Strahově.

Vzácné tisky z arcibiskupské knihovny ze stěhují na StrahovVideo: Novinky

 
Článek

Jedním z důvodů stěhování jsou nevyhovující prostory v Arcibiskupském paláci. „Badatelna není tak rozsáhlá, aby dokázala pojmout všechny zájemce o tyto knihy,“ vysvětlil archivář a knihovník arcibiskupské knihovny Vít Kochánek.

Na stěhování si Pražské arcibiskupství najalo specializovanou firmu. Přemístěny byly už stovky krabic, hotovo by mohlo být příští týden. Na Strahově mají knihy své nové místo v prostorách pod Filosofickým sálem knihovny.

„Práce obnáší mimo přenesení knih také třídění, čištění a potom ukládání podle formátu,“ přiblížil strahovský knihovník Jan Pišna.

Foto: Novinky

10 500 kousků knih musí být pečlivě uloženo.

Všechny vzácné knihy by měly být přístupné veřejnosti, lidé se na ně budou moci podívat ve studovně klášterní knihovny, nebude to však hned - knihy musí na Strahově nejdřív zpracovat. Podle knihovníka Pišny to celé bude práce na několik let.

Bibli ukradenou před 25 roky v Olomouci nabízel německý antikvariát

Krimi

Knihovna, která nese jméno po arcibiskupovi Janu Mořici z Manderscheid-Blankenheimu, obsahuje díla hlavně z pohusitského období. Je zde celá řada biblí a spisů od různých teologů. Vzácností jsou podle Kochánka třeba spisy svatého Augustina.

„Kniha z vybraných spisů svatého Augustina je z roku 1549,“ upozornil.

Foto: Novinky

V Arcibiskupské knihovně se dochovaly knihy z 15. i 16. století.

V Arcibiskupském paláci budou namísto Manderscheidovy knihovny uloženy knihy současného arcibiskupa Dominika Duky.

„Zároveň tato místnost bude využívána také jako poradní síň, kde budou větší prostory pro různé schůze,“ popsal Kochánek.

Foto: Novinky

V prostorách Strahovské knihovny se hromadí vzácné knihy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám