Hlavní obsah

Archeologové v Dobroníně odhalili třetí lebku možné poválečné oběti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobronín

V Dobroníně U Viaduktu ve čtvrtek kriminalisté odhalili třetí lebku a další kosterní ostatky. Patří zřejmě další oběti poválečných událostí. Archeologický průzkum dalšího místa, kde by mohly být německé oběti údajného českého poválečného násilí z května 1945, po čtyřech dnech končí. Všechny ostatky budou po vyzvednutí dopraveny na analýzu do Antropologického ústavu v Brně.

Foto: Luboš Pavlíček, Právo

Středeční nález druhého těla

Článek

Informovala o tom krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. Třetí lebku a další pozůstatky kostí se podle ní kriminalistům a archeologům podařilo odkrýt krátce po poledni. „Už ve středu v podvečer tomu při odkrývání další vrstvy zeminy leccos nasvědčovalo,“ řekla Čírtková.

Skutečnost, že ačkoli podle informací, které měli kriminalisté k dispozici, měly být v této lokalitě ostatky dvou lidí a našly se pozůstatky tří těl, podle Čírtkové další postup vyšetřování nijak neovlivní. „Měli jsme k dispozici určité prameny a bylo obtížné hodnotit, jak jsou relevantní,“ řekla mluvčí. Kriminalisté podle ní nepředpokládají, že by se zahájilo pátrání v další lokalitě.

Zatím ani stopy po násilí

Ostatky tří těl byly odhaleny pod cestou, která vede od lávky přes Zlatý potok kolem železničního náspu směrem k místním zahrádkám. Ostatky prvního člověka ležely asi v osmdesáticentimetrové hloubce, jáma se odkrývala po pěticentimetrových vrstvách.

U Dobronína našli archeologové dvě lebkyVideo: ČTK

Podle vyšetřovatele Michala Lašky byly vedle kostí objeveny i zbytky oblečení. Části kalhot, košile a pokrývky hlavy byly tmavé barvy a mohly by pocházet z období konce druhé světové války. „Na kostech nebyly okem pozorovatelné stopy násilí, ale to bude otázkou dalšího podrobného zkoumání,“ uvedl Laška.

Ostatky míří do laboratoří genetiků

Archeologové se zaměřili na plochu o rozloze kolem 40 čtverečních metrů. Konkrétní místa průzkumu byla podle Lašky určena na základě povrchového měření odborníků z brněnské Masarykovy univerzity a na základě písemných materiálů shromážděných při vyšetřování. Laška počítal při začátku průzkumu s lhůtou dvou až tří dnů.

Kosterní pozůstatky budou podle policie stejně jako v případě loňských nálezů v jiné dobronínské lokalitě Budínka převezeny do Antropologického ústavu do Brna ke znaleckým zkoumáním, případné genetické analýzy opět provede Kriminalistický ústav v Praze.

Předpokládám, že se jedná o osoby, které pocházejí ze stejné doby jako ostatky z této druhé lokality.
archeolog

Zbytky oblečení jsou podle Lašky podobné zbytkům, které se našly u ostatků na Budínce. „Předpokládám, že se jedná o osoby, které pochází ze stejné doby jako ostatky z této druhé lokality,“ uvedl Laška. Mezi oběma místy podle něj existuje přímá souvislost. Pokud se prokáže, že lidé byli skutečně německé národnosti, bude podle Lašky zřejmé, že pocházeli ze stejné skupiny německých obyvatel, kteří byli vězněni v hasičské zbrojnici a později se stali obětí masakru.

Historie se vrací, u potomků obětí zášť nebudí

V lokalitě Budínka byly kosterní pozůstatky Němců údajně zavražděných Čechy na konci války z masového hrobu vyzvednuty loni v srpnu. Podle antropologů tam byla zakopána těla nejméně 13 lidí. Zemřelí se podle odhadu odborníků dožili věku od 30 do 60 let. Příčina jejich smrti je nejasná. Podle některých zpráv byli Němci ubiti lopatami a motykami. Nic takového ale antropologové nepotvrdili. Kriminalisté vyšetřují případ od loňského září pro podezření z vraždy.

O termínu a způsobu ukončení vyšetřování případu by mělo být podle Lašky rozhodnuto do konce srpna. Vyšetřovatel už dříve uvedl, že pozůstalí v Německu nepociťují žádnou zášť, spíš vítají snahu české strany případ prověřit a objasnit a chtěli by, aby ostatky obětí byly uloženy v Dobroníně.

Reklama

Výběr článků

Načítám