Hlavní obsah

ANO zrušilo královéhradeckou buňku, z poslance Maška je dočasně nestraník

Hradec Králové
Aktualizováno

Hnutí ANO rozhodlo o zrušení místní organizace v Hradci Králové. Důvodem mají být rozpory v klubu v městském zastupitelstvu. Návrh na zrušení buňky podala krajská organizace a rozhodlo o něm předsednictvo hnutí. O členství v ANO tak přišel i poslanec Jiří Mašek. Informaci České televize v pátek potvrdil mluvčí ANO Martin Vodička.

Foto: Milan Malíček, Právo

Logo politického hnutí ANO na pražském Chodově.

Článek

Ve městě by měla vzniknout nová místní organizace. Poslanec Mašek uvedl, že požádá znovu o členství v ANO. „Nemám důvod nepodat přihlášku,“ řekl. Spolu s ním přišlo o členství podle ČT dalších 13 lidí.

V královéhradeckém zastupitelském klubu ANO se v posledních měsících projevila řada neshod. Bývalá náměstkyně primátora za ANO Věra Pourová letos klub opustila a pak i vystoupila z hnutí. „ANO neplnilo svůj program, vadily mi vztahy mezi některými zastupiteli,“ řekla. V listopadu oznámil odchod z klubu radní města Jiří Langer. Zdůvodnil to nehospodárným chováním vedení města.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Mašek (ANO)

Před více než týdnem zastupitelstvo na návrh opozice odmítlo schválit rozpočet města na rok 2022 předložený náměstkyní pro ekonomiku Monikou Štayrovou (ANO). Při hlasování o návrhu opozice na přepracování rozpočtu nebyl klub ANO jednotný, když s opozicí hlasovala i radní Andrea Turková.

Na začátku roku 2022 bude město hospodařit podle rozpočtového provizoria.

Jednomyslné rozhodnutí kraje

Krajské předsednictvo ANO o návrhu na zrušení místní organizace jednalo v pátek. Schůzi krajské vedení podle krajského předsedy hnutí Petra Kolety svolalo „z důvodů dlouhodobých problémů, které se odrážejí ve špatném fungování zastupitelského klubu ANO v Hradci Králové a poškozují dobré jméno hnutí ANO 2011 navenek“. Návrh na zrušení místní organizace a zánik členství u všech jejích členů schválilo předsednictvo kraje jednomyslně. Celostátní předsednictvo o rozpuštění buňky rozhodlo v úterý.

Hnutí ANO poslední komunální volby v Hradci Králové v roce 2018 vyhrálo, když získalo 24 procent hlasů a v zastupitelstvu obsadilo 11 ze 37 míst. Koalici s nejtěsnější většinou 19 hlasů ANO vytvořilo s ODS a uskupením Změna pro Hradec a Zelení. Odchodem Změny a Zelených se však koalice na podzim 2020 rozpadla a nová nevznikla. Rada města má nyní devět členů z původních 11 a je složená ze čtyř lidí z ODS, čtyř za ANO a zástupce Změny. ODS má post primátora a jednoho náměstka, ANO má dva náměstky primátora.

Reklama

Výběr článků

Načítám