Hlavní obsah

ANO slaví úspěch i v senátních volbách

Novinky, sir

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První kolo senátních voleb suverénně ovládlo hnutí ANO, které do druhého kola posílá 14 kandidátů. Následuje KDU-ČSL a ČSSD, jejich kandidáti postoupili v osmi obvodech. ODS má ve finále pět zástupců, Starostové zabojují ve čtyřech. TOP 09 a STAN budou usilovat o tři senátorská křesla a komunisté o jedno. Do Senátu se volilo celkem ve 27 obvodech.

Byla jsem tak napjatá, až jsem rozlila kávu, přiznala VálkováVideo: Václav Toman, Novinky

 
Článek

Pro hnutí ANO znamenají senátní volby velké vítězství. Ačkoli v minulém volebním období hnutí nemělo žádný mandát, nyní může v Senátu získat až 14 křesel. Senátorkou v Praze 11 může být Helena Válková. Žokej Josef Váňa má zase šanci být senátorem v Karlových Varech.

Senátorské křeslo může obhájit i Škromach z ČSSD

Dařilo se také KDU-ČSL, strana vysílá do druhého kola 8 kandidátů na senátory.

ČSSD se pokusila obhájit vítězství ve 12 obvodech, což se jí ale nepodařilo. Do druhého kola senátních voleb poslali voliči 8 sociálních demokratů, například současného ministra průmyslu Jana Mládka, který se o post senátora na Táborsku utká s Jaroslavem Větrovským z ANO. Další známou tváří je Zdeněk Škromach, který bude obhajovat senátorské křeslo v Hodoníně.

Do druhého kola senátních voleb postupují také tři kandidáty koalice TOP 09 a STAN. Post senátora v Praze 6 má velkou šanci získat ředitel Keplerova gymnázia Jiří Růžička (TOP 09), který se utká s filozofem Václavem Bělohradským (Nestraník s podporou ČSSD a SZ).

Voliči ODS poslali do druhého kola pět kandidátů. Například post senátora za Českokrumlovsko bude obhajovat Tomáš Jirsa, který se utká s Jindřichem Floriánem z ČSSD.

Druhé kolo senátní voleb se uskuteční 14. a 15. října.

Byla jsem tak napjatá, až jsem rozlila kávu, přiznala VálkováVideo: Václav Toman, Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám