Hlavní obsah

ANO nominuje na místopředsedu Sněmovny Havlíčka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Hnutí ANO nominuje na post místopředsedy Sněmovny bývalého dvojministra Karla Havlíčka, řekla České televizi (ČT) předsedkyně poslaneckého klubu Alena Schillerová. Hnutí se Havlíčka snažilo neúspěšně prosadit na post předsedy Sněmovny v době, kdy byl ještě ministrem v končící Babišově vládě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karel Havlíček na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

Na funkci místopředsedy hnutí dosud neúspěšně navrhovalo předchozího předsedu Sněmovny Radka Vondráčka.

Po neúspěchu s nominací Vondráčka mluvil o možnosti navrhnout na post Havlíčka už dříve předseda ANO Andrej Babiš. „Já už jsem podepsala nominační papíry," řekla nyní ČT Schillerová. ”V rámci hnutí ANO na něm (Havlíčkovi) byla - na druhém místě po Radku Vondráčkovi - jednomyslná shoda. Je to prostě výrazný člověk, který může působit ve vedení Sněmovny," doplnila.

Novou předsedkyní Sněmovny se stala Pekarová Adamová

Domácí

ANO Havlíčka ve vedení Sněmovny chtělo už při volbě 10. listopadu, tehdy ale dolním komora nominaci smetla kvůli nepřípustné kumulaci funkcí. Havlíček byl totiž v té době stále ministrem dopravy, průmyslu a vicepremiérem. Sněmovna tehdy uvedla, že by se nejprve musel vzdát funkcí ve vládě, aby mohl být podle ústavy zvolen do vedení komory.

Předsedkyní Sněmovny tak byla ten den zvolena Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Z ANO uspěla Jana Mračková Vildumetzová (ANO). Dalšími místopředsedy se stali  Věra Kovářová (STAN), Jan Bartošek (KDU-ČSL), Jan Skopeček (ODS), Olga Richterová (Piráti).

Neuspěli Vondráček a předseda SPD Tomio Okamura. Jedno křeslo místopředsedy tak je stále neobsazené.

Reklama

Výběr článků

Načítám