Hlavní obsah

ANO má rekordní podporu

Právo, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by se nyní konaly volby, do Sněmovny by se dostalo osm politických stran a hnutí. Podpora hnutí ANO za uplynulý měsíc vzrostla o tři a půl procentního bodu na rekordních 34,5 procenta. Je to nejvíce za posledních šest let. Druhá ODS by získala 14 procent. Piráty by volilo 13,5 procenta voličů, což je o dva procentní body méně než před měsícem, ukázal v neděli volební model ČT společnosti Kantar.

Článek

Šestiprocentní podporu by získala ČSSD. O půl procenta méně voličů by shodně podpořilo SPD, KSČM, Starosty a TOP 09. Lidovci by zůstali před branami Sněmovny, protože by získali 4,5 procenta voličských hlasů. Stejný osud by měla Trikolóra s podporou 2,5 procenta.

Podle odhadů Práva by si v případě takového volebního výsledku strany rozdělily mandáty následovně: ANO by získalo 93 křesel, ODS 32 a Piráti 29. Sociální demokracie by připadlo 10 mandátů a strany SPD, komunisté, Starostové a TOP 09 by obsadily po devíti křeslech.

Češi považují opatření za adekvátní, vládu chválí

Koronavirus

Podle spoluautora průzkumu Pavla Ranochy hodnotí občané obecně aktivitu vlády v současné krizi poměrně solidně, což přispívá k preferencím silnějšího z vládních partnerů. Voliči Pirátů přecházejí právě k vládním stranám, především k sociální demokracii. „Na ČSSD oceňují například konkrétně osobu Jana Hamáčka a jeho schopnosti jasně a srozumitelně vysvětlovat a formulovat vládní nařízení a vládní kroky všeobecně,“ komentoval Ranocha výsledky průzkumu.

Souhlas s vládou na bezprecentní úrovni

Průzkum také ukázal, že lidé dobře nebo velmi dobře hodnotí situaci v době koronavirové nákazy. „Dlouhodobě souhlas kolísá kolem třiceti procent, tentokrát jsme naměřili 61 procent, což je naprosto bezprecedentní číslo,“ řekl Ranocha.

Podle něho „lidé oceňují to, když politická reprezentace je schopna v této nelehké době odložit vzájemnou nevraživost a spolupracovat na tom, abychom z té krize vyšli co nejlépe“.

ANO má stále nejvyšší podporu, ODS následuje s velkým odstupem

Domácí

Počet lidí, kteří považují přijatá opatření vlády za odpovídající krizové situaci, během druhé poloviny března stoupl o dvanáct procent na 76 procent. Pouze o tři procenta narostl počet lidí, podle nichž jsou opatření zbytečně přísná. Naopak výrazně, až na polovinu, klesl počet těch, kteří opatření vidí jako příliš mírná. Zatímco v polovině března to bylo 31 procent, nyní je to 16 procent.

Průzkum se uskutečnil mezi 9. a 27. březnem a účastnilo se ho 1200 repsondentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám