Hlavní obsah

ANO chce dál tlačit do vedení Sněmovny Vondráčka

Hnutí ANO opět navrhne na post místopředsedy Sněmovny bývalého šéfa dolní komory Radka Vondráčka (ANO). Volba zbývajícího místopředsedy by měla proběhnout příští týden v úterý. Nominaci Vondráčka potvrdila šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Vondráček již dříve neuspěl, podobně jako šéf SPD Tomio Okamura.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO)

Článek

Volné místo v předsednictvu by podle plánů sněmovní většiny reprezentované koalicemi SPOLU a PirSTAN mělo patřit hnutí ANO.

K Vondráčkovi ale měli představitelé koalic výhrady. Sněmovnu sice podle nich vedl profesionálně, vadily jim ale některé jeho excesy.

Schillerová uvedla, že Vondráček má jednoznačnou podporu klubu ANO. „Jsme přesvědčeni, že to je velmi dobrý kandidát a že byl čtyři roky dobrým předsedou, což ostatně ocenila i nová předsedkyně (Markéta) Pekarová Adamová (TOP 09), místopředsedkyně paní (Věra) Kovářová (STAN), ale i celé plénum, které mu poděkovalo potleskem ve stoje,“ napsala předsedkyně klubu ANO.

Novou předsedkyní Sněmovny se stala Pekarová Adamová

Domácí

Ve vedení dolní komory podle ní navíc nyní chybí právník. „Já věřím, že tentokrát bude zvolen, a pokud by přetrvávaly výhrady kolegů z koalic, tak jistě na plénu zazní a pan Vondráček na ně bude moci reagovat,“ dodala.

Exces s kytarou

Nevoli u poslanců koalic vzbudily třeba snímky, které Vondráčka zachycovaly při večírku v jednacím sále, kdy na předsednickém pultu hraje na kytaru a zpívá.

Vondráček se také omlouval za vulgární gesto, když bezprostředně před zahájením jedné ze schůzí namířil vztyčený prostředníček z předsednického místa směrem do jednacího sálu. Posléze vysvětloval, že šlo o reakci na gesto jiného kolegy a o legraci.

ANO hledá místopředsedu Sněmovny. Ve hře je Havlíček, Jermanová i Nacher

Domácí

Na ustavující schůzi bylo ke zvolení potřeba získat nejméně 98 poslaneckých hlasů. Vondráček obdržel v obou kolech 92 hlasů. Okamuru volilo v prvním kole 80 poslanců, ve druhém o sedm víc.

Volba místopředsedy Sněmovny bude prvním bodem druhé schůze, která začne v úterý. Jedno volné místo ve sněmovním předsednictvu zůstalo prázdné i po ustavující schůzi v minulém volebním období. Tehdy poslanci zvolili nominanta ODS Petra Fialu místopředsedou Sněmovny až na třetí pokus.

Nyní je Fiala koaličním kandidátem na nového premiéra, prezident Miloš Zeman by ho měl jmenovat do funkce za týden.

Reklama

Výběr článků

Načítám