Hlavní obsah

ANO a TOP 09 chtějí potrestat poslankyni Váhalovou

Právo, rsk

Zástupci vládního hnutí ANO i opoziční TOP 09 v úterý zaútočili na místopředsedkyni poslaneckého klubu ČSSD Danu Váhalovou. Důvodem je, že se jako vedoucí české delegace v Radě Evropy měla minulý týden zastávat Ruska, což ale zákonodárkyně popřela.

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Dana Váhalová

Článek

ANO podle poslankyně Kristýny Zelienkové podporovalo nejtvrdší sankce vůči Rusku, tedy pozastavení členství v Radě Evropy až do konce roku. „Jsme překvapeni, že hlasování bylo nejednotné a poslanci soc. dem. hlasovali pro nejměkčí sankce vůči Rusku. Proto jsme se dohodli, že problematiku budeme řešit napříč koalicí,“ řekla včera novinářům.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Polčák: Je to skandální postoj

Poslanec Stanislav Polčák (STAN) označil postoj Váhalové za skandální. Chce navrhnout TOP 09 a Starostům i dalším poslaneckým klubům její odvolání z funkce šéfky české delegace.

„Jako vedoucí delegace se přímo zastala zachování ruských práv v této organizaci. Její postoj se přitom neshodoval ani s postojem koaliční vlády, protože pozastavení práv Ruska podporovalo i ministerstvo zahraničí,“ uvedl Polčák.

Váhalová pochybení na webu ČSSD odmítla s tím, že v RE zastupuje české zájmy. Upozornila, že na parlamentním shromáždění RE odsoudila připojení Krymu jako porušení mezinárodního práva.

Související téma

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Mgr. Dana Váhalová

Jak uvedla, hlasovala pro rezoluci, která to odsoudila a vůči Rusku uplatnila sankce ve formě pozastavení hlasovacích práv a pozastavení jeho účasti ve všech řídících výborech a volebních pozorovatelských misích do konce roku 2014.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám