Hlavní obsah

ANO a SPD podá ústavní stížnost kvůli pandemickému zákonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hnutí ANO a SPD se dohodla k podání společného návrhu na přezkum pandemického zákona, jehož novelu v únoru prohlasovala koaliční většina SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Pirátů se STAN.

Foto: Petr Horník, Právo

Radek Vondráček (vlevo) a Andrej Babiš (oba ANO)

Článek

„Nemělo by cenu snahy tříštit a podávat si samostatné podání, tak jsme se nějak pragmaticky dohodli, že podáme jeden návrh na zrušení zákona u Ústavního soudu,“ oznámil Radek Vondráček (ANO).

Zdůvodňoval krok tím, že je k podání žaloby potřeba 41 podpisů poslanců. „Ačkoli mají naše hnutí jiné názory na věc, tak jsme především parlamentní menšina,“ doplnil.

Zeman podepsal novelu pandemického zákona

Domácí

Podle něj zákon nemusel být projednáván ve stavu legislativní nouze. „Vláda pravomoci nevyužívá,“ podotkl dále Vondráček.

Okamura: Vadí nám stav legislativní nouze

Na jeho slova navazoval šéf SPD Tomio Okamura, který přednesl jednotlivé důvody. „Zaprvé nám vadí stav legislativní nouze,“ uvedl. „Byli jsme omezeni na možnostech připomínkovat zákon,“ řekl ke zkrácenému jednání.

„Druhou věcí, kterou napadáme, je přerušení řečníka,“ vrátil se Okamura také k průběhu schůze, kdy byl podle něj neoprávněně přerušen, aby došlo k prodloužení jednacího dne. Koaliční většina pochybení odmítala.

Zpochybnili jste legitimitu schůze, kritizuje opozice. Poslanci bušili do lavic

Domácí

Součástí stížnosti je pak i napadnutí „možnosti omezit svobodu občanů dálkovým způsobem“, což naráží na nařizování karantény nebo izolace telefonicky či krátkou textovou zprávou.

„V neposlední řadě je tam i omezení svobody podnikání, což je ovšem Ústavou garantované právo,“ dodal Okamura.

Přehledně: Důvody, proč vláda tlačí pandemický zákon

Domácí

Pandemickou novelu zákonodárci schvalovali v době, kdy vláda Petra Fialy (ODS) protikoronavirové restrikce uvolňovala.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) už dříve řekl, že zhruba do poloviny března potřebuje zákonný rámec pro protikoronavirová opatření v domovech pro seniory a ve zdravotnických zařízeních, jinak by musel požádat kabinet o vyhlášení nouzového stavu.

Novelu ministr chápe jako pojistku pro případné další vlny epidemie, které by mohly přijít zejména na podzim.

Reklama

Výběr článků

Načítám