Hlavní obsah

Ani ty žampióny. Letos prostě nerostou

– Praha

Právě teď by měla propuknout pravá houbařská sezóna a do lesa bychom měli chodit s nůší. Sucho však hatí jakékoli naděje a houbaři jen paběrkují. A předpověď? Ta není příliš dobrá. Pršet bude sporadicky a největší optimisté se tak upínají až k září.

Článek

Hřiby, holubinky nebo ryzce, které mívají ve druhé polovině června jeden ze dvou svých růstových vrcholů v roce, houbaři nacházejí jen ojediněle. Na zlepšení to příliš nevypadá, protože s většími srážkami moc počítat nemůžeme. Informoval o tom ve čtvrtek Jaroslav Landa z České mykologické společnosti.

Šance v podhůří a hlubokém lese

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Hlavní druhy rostou velice sporadicky a roztroušeně," uvedl Landa. Ve větší míře by se ještě mohly objevit ve výše položených oblastech, kde první růstový vrchol bývá později.

„S přibývajícími dny to vypadá, že to první pomyslné maximum se letos moc nevydaří," doplnil.

Druhý vrchol bývá v září. Houby podle Landy potřebují pro regeneraci podhoubí a nárůst plodnic teplý týden s přeháňkami nebo bouřkami, takové počasí ale letos zatím nebylo. Není dost vláhy, což je vidět třeba u žampiónů, které se zpočátku objevovaly rozpraskané a nyní už téměř vůbec, řekl.

Vyšší pravděpodobnost nálezů hub je prý v hlubších lesích, které si dokážou vodu udržet lépe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám