Hlavní obsah

ANALÝZA: Tanky z Německa ano, ale jen moderní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Český premiér Petr Fiala (ODS) ve čtvrtek spolu s německým kancléřem Olafem Scholzem hovořili o dodávkách německých zbraní výměnou za sovětské, které by Česká republika dodala na Ukrajinu. Obrněné transportéry i tanky, které má Česko ve výzbroji, umějí ukrajinští vojáci ovládat.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Tank Leopard 2A7

Článek

V této souvislosti se mluvilo o obrněných transportérech, ale i o tancích. Typy ovšem upřesněny zatím nebyly a otázkou je, co by bylo skutečně výhodné, abychom se nedostali z bláta do louže.

„Mohla by to být skvělá zpráva,“ komentoval to expert na obranu Milan Mikulecký. „České republice se otevírá historicky jedinečné okno, kdy za pomoci spojenců může relativně levně a rychle přejít ze zastaralé sovětské techniky na techniku novější a současně kompatibilní s našimi partnery v NATO. Je dobré pochválit jak premiéra, tak jeho poradce Tomáše Pojara, že se v tomto směru snaží, a to nejen ve vztahu k Německu, ale i ve vztahu k USA,“ zdůraznil význam této šance.

Mikulecký však současně podotkl, že by nabídka nemusela být až tak výhodná: „Ďábel bývá ukryt v detailech. Veřejně zatím není známo, co tato nabídka obsahuje.“

Tanky nebo transportéry

Především není jasné, jestli by Česko mohlo získat obrněné transportéry či tanky. Pravděpodobnější jsou transportéry, protože po schůzce bylo zmiňováno, že by mělo jít o podobnou dohodu, jakou s Německem uzavřelo Slovinsko. To podle serveru Euraktiv má za 30 až 40 tanků T-72 dostat obrněné transportéry Fuchs nebo BVP Marder. Vzhledem k tomu, že ČR už má ve výzbroji pandury, pořízení dalších kolových transportérů Fuchs by nemělo smysl.

A protože bojová vozidla pěchoty Česko potřebuje obměnit a zřejmě jsou mezi výzbrojí nabízenou Kyjevu, v úvahu by připadaly mardery. „U BVP vidím problém, německé mardery jsou zastaralé a moderní pumy naše generalita již v minulosti odmítla, a navíc jich Němci mají sami málo,“ uvedl Mikulecký.

O možné dodávce marderů se spekuluje, protože 12. dubna uvedl německý list Handelsblatt, že zbrojovka Rheinmetall má ve svých skladech 70 marderů, které by mohla dodat na Ukrajinu během šesti až osmi měsíců a prvních dvacet do pěti týdnů.

Německá firma může dát Ukrajině sto obrněných vozů. Čeká jen na Scholzův souhlas

Válka na Ukrajině
Foto: Gabbert Klaus-Dietmar, ČTK

Německý obrněný transportér Marder

Leopardy ve hře, ale jaké?

Handelsblatt současně napsal, že Rheinmetall je připraven dodat na Ukrajinu 50 tanků Leopard 1, které má ve skladech, a německý parlament schválil, že Berlín může dodávat zbraně nejen na Ukrajinu, ale i spojencům, kteří své dodají Kyjevu. Z jejich pořízení má obavy Mikulecký: „Tak to bych vnímal jako něco mezi špatným vtipem a vlastizradou. To by byl krok zpět i proti současným T72M4CZ. Vždyť je to tank, který se začal vyrábět již v roce 1965.“

Německo se rozhoupalo. Poskytne Ukrajině protiletadlový systém Gepard

Válka na Ukrajině

„Navíc jeden již u nás máme, již několik let je v expozici Vojenského technického muzea v Lešanech,“ dodal k tomu, kam už leopardy 1 – v tomto případě z výzbroje Řecka – zamířily. Tank Leopard 1 má slabé pancéřování a je vyzbrojen kanónem L7 ráže 105 mm, tedy slabším, než má tank T-72.

Na Ukrajinu se mohou dostat i německé tanky

Evropa

V České televizi zaznělo, že by mělo jít o Leopardy 2, o Leopardech 1 se spekuluje, protože jsou v Německu ve skladech k mání.

Foto: VHU

Německý tank Leopard 1 ve muzeu v Lešanech

Kam Leopardy 1 půjdou, jestli vůbec někam, zatím není jasné. Ředitel společnosti Rheinmetall Landsysteme Armin Papperger řekl listu Handelsblatt, že by jich mohla firma dodat ze skladu padesát, první už během šesti týdnů a všechny do tří měsíců, schválí-li se vývoz těžkých zbraní na Ukrajinu, což se mezitím stalo.

Blíže se k tomu firma nechtěla vyjádřit. Pro Novinky pouze uvedla: „Vezměte prosím na vědomí, že zprávy, které se týkají Ukrajiny, nemůžeme komentovat s ohledem na komplexní povahu této problematiky, neboť částečně podléhá jurisdikci orgánů v Německu a v zahraničí. To platí i v tomto případě.“

Podle Mikuleckého však má Německo co nabídnout: „Samohybné houfnice PzH 2000, možná raketomety M270 MLRS vyvinuté v německo-americko-francouzské spolupráci. Umím si představit, že všechny tyto platformy, vzhledem k tomu, že jsou „na pásech“, by mohly být soustředěny u 7. mechanizované brigády, která by tak získala vlastní dělostřeleckou složku.“ U houfnic je však podle některých zdrojů problém s rychlostí dodávek.

„Pokud by německá strana byla ochotná vyjednávat o jiných typech techniky, napadá mě šance zbavit se prokletí Kalouskových vrtulníků W-3 Sokol a místo nich získat EC 145 ve vojenské verzi, kterou používá celá řada armád NATO, či střely vzduch-vzduch Meteor. Jen ne proboha staré tanky za ještě starší,“ zdůraznil.

Střely Meteor, které patří k nejlepším ve svém ranku, přitom naše letectvo potřebuje, protože stávající střely AIM-9M Sidewinder stárnou a bude je třeba vyměnit. Mohou se přitom využívat na letounech JAS-39 Gripen, mají je Švédové.

Využít možnost  a nezbabrat ji

„Je to jen o šikovnosti našich vyjednávačů,“ uvedl Mikulecký, obává se však, aby se vše nezvrtlo: „Tady u nás máme takový zvyk i na počátku dobrou myšlenku ve finále zbabrat, zvlášť když její řešení přejde na nižší články řízení.“

„Moje druhá výhrada je ta, že vázat se v otázce obrany příliš těsně na Německo nemusí být v delším časovém horizontu rozumné,“ dodal Mikulecký. „Za sebe říkám, že bych preferoval větší kompatibilitu s americkou armádou, která je historicky naším nejčastějším partnerem v operacích, a přiznejme si to, je také tím nejsilnějším článkem v rámci NATO.“

Reklama

Výběr článků

Načítám