Hlavní obsah

Američané z ČR odvezli uran, který by stačil na dvě jaderné hlavice

Washington

Spojené státy zajistily odstranění 68 kilogramů vysoce obohaceného uranu z České republiky. Toto množství by stačilo na výrobu dvou jaderných zbraní. USA poděkovaly zahraničním partnerům, mezi nimiž nechyběla ani česká vláda. Informovala o tom mluvčí Rady národní bezpečnosti USA Caitlin Haydenová.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Uran byl podle prohlášení bezpečně přepraven z Česka do Ruska, kde bude po zpracování jeho obohacení sníženo na úroveň nevyužitelnou k výrobě nukleárních zbraní.

Podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové šlo o materiál z výzkumného reaktoru v Řeži u Prahy. Celá operace se uskutečnila zhruba před dvěma týdny. Náklady na převoz materiálu z Řeže do země původu, takzvaná repatriace, nesli podle Drábové Američané, česká strana přispěla například dodávkou kontejnerů.

Návrat obohaceného uranu má zamezit riziku zneužití
- Z Česka se vyhořelé palivo s obohaceným uranem vrací do Ruska na základě trojstranné iniciativy USA, Ruské federace a Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE).
- Přesun materiálu je v souladu s prohlášením Ruska a USA z roku 2005, které se týkalo jaderné bezpečnostní spolupráce.
- Repatriace obohaceného uranu má eliminovat riziko zneužití jaderných materiálů pro teroristické účely. Materiál lze využít nejen v jaderné energetice, ale také k výrobě nukleárních zbraní.
- Obohacení uranu je po speciálním zpracování sníženo na úroveň nevyužitelnou k výrobě jaderných zbraní.
- Kromě Česka vrací obohacený uran do Ruska i Srbsko, Rumunsko, Bulharsko, Libye, Uzbekistán, Polsko, Německo, Lotyšsko či Vietnam.
- V roce 2010 se na summitu o jaderné bezpečnosti zástupci 47 zemí dohodli, že do čtyř let zajistí všechny nebezpečné jaderné materiály tak, aby se nemohly dostat do rukou teroristů.
- Americký prezident Barack Obama svůj plán zajistit do čtyř let jaderné materiály představil v roce 2009 v Praze. Největší nebezpečí představují podle něj materiály v politicky nestabilních zemích, jako je například Pákistán, Írán či Severní Korea.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám