Hlavní obsah

Ambasáda v Kábulu dočasně uzavřena, agendu převezme velvyslanectví v Pákistánu

Velvyslanectví České republiky v Kábulu bude dočasně uzavřeno, agendu ambasády převezme zastupitelský úřad v Islámábádu. V tiskové zprávě o pondělním rozhodnutí vlády informovalo ministerstvo zahraničí. Diplomaté byli z Afghánistánu evakuováni kvůli kritické bezpečnostní situaci v zemi.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Budova velvyslanectví byla podle ministerstva zajištěna tak aby nemohla být zneužita, včetně majetku nebo dat. Českým velvyslancem v Afghánistánu zůstává Jiří Baloun, který bude pracovat z pražského ústředí.

„Toto je pro další komunikaci s partnery v regionu i budoucí směřování našich diplomatických styků s Afghánistánem stěžejní,” uvedl ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD).

Baloun dříve řekl, že při opuštění ambasády musel s vojáky odvézt důležité vybavení včetně pokladny, záznamových zařízení, paměťových disků nebo částí přístrojů. Další vybavení muselo být zničeno.

Davy lidí, střelba, letadlo nemohlo přistát. Český velvyslanec popsal drama při evakuaci

Domácí

Z Kábulu přivezl také vlajky ČR, EU, NATO a Afghánistánu, český státní znak a plaketu označující budovu velvyslanectví.

Bezpečnostní situace v regionu zůstává podle Kulhánka nadále vyhrocená, zabývat se jí budou též ministři zahraničí členských států Evropské unie na neformálním setkání ve slovinském Brdu pri Kranju, které se uskuteční ve čtvrtek a v pátek.

„EU, ale i NATO teď čeká debata o budoucí podobě a nastavení vztahů s Afghánistánem, včetně přístupu k nové vládě, pokud vznikne,” dodal Kulhánek.

Poté, co hnutí Tálibán ovládlo většinu Afghánistánu, stáhla ČR ze země pomocí tří letů v předminulém týdnu 195 lidí.

Babiš: Mise skončila. Vojáci a velvyslanec předvedli fantastický výkon

Domácí

Kulhánek v pátek uvedl, že Česko evakuovalo již všechny tamní tlumočníky a spolupracovníky, které vybraly armáda a diplomacie.

O mezinárodní ochranu, tedy azyl či doplňkovou ochranu, požádalo v Česku 152 ze 169 Afghánců, které lety přivezly. Ostatní mají v Česku jinou formu pobytu, sdělilo dnes ČTK ministerstvo vnitra.

Reklama

Výběr článků

Načítám