Hlavní obsah

Altner chce, aby jeho dluhy platila ČSSD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Advokát Zdeněk Altner uvažuje o tom, že do sporu se sociálními demokraty zapojí stát jako dalšího věřitele strany. Na středeční tiskové konferenci uvedl, že jeden z finančních úřadů, který po něm vymáhal peníze, svou pohledávku přesměroval na ČSSD jako na "poddlužníka". To by znamenalo, že Altner není jediným věřitelem strany, což je jedna z podmínek pro vyhlášení konkurzu.

Článek

Advokát chce po ČSSD peníze za to, že jí vysoudil Lidový dům. Celkem i s úroky a sankcemi požaduje asi 19 miliard korun.

Novinářům Altner řekl, že u něj mají některé státní orgány pohledávky ve výši desetitisíců až statisíců. Jeden z finančních úřadů už podle něj začal vymáhat Altnerovu dlužnou částku po ČSSD, právník ale odmítl říci, který úřad tak učinil. Advokát nicméně vyzval i další finanční úřady, které k němu mají pohledávky, aby je vymáhaly nikoli po něm, ale po ČSSD jako po "poddlužníkovi".

Právník se snaží uvalit na majetek ČSSD konkurz, k tomu ale potřebuje další věřitele. Ty nyní Altner hledá. Pokud by stát prostřednictvím finančních úřadů vymáhal peníze po ČSSD, stal by se dalším věřitelem strany. Další podmínkou pro vyhlášení konkurzu je platební neschopnost, kterou ale sociální demokraté popírají.

Altner podezírá ČSSD z upřednostňování věřitele

Ve středu Altner neoznámil jméno žádného nového věřitele, naopak uvedl, že podle jeho informací ČSSD nedávno vyrovnala jeden nezanedbatelný dluh.

Stranu podezřívá z toho, že upřednostňuje jiné věřitele na jeho úkor. Žádá proto, aby účetnictví ČSSD zkontroloval soud.

ČSSD dá do notářské úschovy 93 miliónů korun

Advokát chce peníze za to, že jí před sedmi lety pomohl vysoudit Lidový dům. Sociální demokraté tvrdí, že už Altnerovi 50,4 miliónů korun zaplatili či složili do notářské úschovy, kde si je může kdykoliv vyzvednout. To je advokátův honorář, který uznali. Dalších sporných 93 miliónů korun složí příští týden do notářské úschovy. Tvrdí, že jsou připraveni s advokátem jednat.

To však Altnerovi nestačí a požaduje, aby mu jako důkaz, že míní nabídku k jednání o mimosoudním vyrovnání vážně, složili u švýcarské advokátní kanceláře 165 miliónů korun.

Jde o jednu z pohledávek ve výši 18 miliónů , kterou mu soud zatím nepravomocně přiznal. K tomuto dluhu advokát ještě připočetl sankce ve výši 147 miliónů korun. To zase odmítá ČSSD, takže se zřejmě obě strany sejdou u soudu.

Reklama

Související články

ČSSD nabídla Altnerovi 126 miliónů korun

ČSSD nabídla advokátovi Zdeňku Altnerovi 126 miliónů korun, o vyřešení dluhu je ale ochotna s ním ještě jednat. Řekl to v pondělí předseda strany Jiří...

Výběr článků

Načítám