Hlavní obsah

Aktivisté v Praze vyzývali kolemjdoucí, aby jedli na Vánoce psy

Novinky, cia
Praha

Krvavé kusy něčeho, co bylo avizováno jako psí maso, vyděsily nejednoho procházejícího kolem prodejního stánku před Obecním domem v Praze. Občanské sdružení Otevři oči organizovalo protestní happening proti tradičnímu vánočnímu prodeji a zabíjení kaprů.

Aktivisté v Praze vyzývali lidi, aby jedli na Vánoce psyVideo: Novinky

 
Článek

„To je seitan, na pohled vypadá jako nejvěrohodnější náhražka masa,“ vysvětlil Právu Marek Voršilka, organizátor setkání. Prodavač před Obecním domem předstíral prodej vánočních psů ve stejném duchu, v jakém jsou nabízeni kapři. Na papírové ceduli stálo, že zbavení života vyjde na 29 korun, stažení z kůže na 59 korun, kilo psího sádla mělo být k mání za 99 korun.

„Cílem této akce je ukázat, jak neskutečně absurdní je slavit tzv. svátky míru a lásky těmito pouličními jatkami. Lidé jsou zděšení, že bychom porcovali psy na maso, ale v mnoha zemích se toto skutečně děje, tamním obyvatelům to přijde úplně stejně normální jako našim zabíjet kapry. Přitom kapr cítí bolest ve stejné míře jako psi,“ tvrdí Voršilka.

Každý, kdo se podívá do kádí, musí podle něj uznat, že kapři trpí, bývají poranění, pomlácení, hází se s nimi jako s uhlím, když se přehazují z nádoby do nádoby, jsou vystresovaní manipulací, hladoví a vyčerpaní, protože od výlovu nežrali. V neposlední řadě Voršilkovi vadí neodborné zabíjení.

Nesvědčí to ani zvěři v zoo

Jindřich Vintr z pražského rybářského svazu Právu potvrdil, že to, co se kaprům děje před Vánocemi, jim opravdu nesvědčí. Vzhledem k tomu, že kapři jsou v kurzu jednou za rok, lze to z jeho pohledu akceptovat. „Ani drůbeži v klecích, kravám ve výběhu, zvěři v zoo to nesvědčí. Ale to bychom se museli stát vegetariány, případně vegany, abychom mohli s čistým svědomím říct, že přírodě neškodíme,“ uvedl.

„Kapra nejím, právě proto, že nechci podporovat jejich zabíjení,“ reagovala přihlížející slečna. Na dotaz, na čem si tedy pochutná při štědrovečerní večeři, odpověděla, že si dá řízek. Ale že by mohlo trpět i prase, ovšem odmítla připustit. „To je něco jiného,“ uzavřela rázně debatu.

Voršilka nabízí řadu alternativ namísto kapra. Podle něj není nutné ho jíst, neboť masa se konzumuje velké množství. „Škodí to přírodě, lidskému zdraví, mnohem tradičnější je houbový kuba,“ řekl.

Seitan

- je to rostlinná bílkovina z pšeničné mouky, připravuje se vymytím škrobu z mouky. Do hmoty se přidává voda, až vytvoří pastu a následně těsto. To se poté vaří, smaží či upravuje jinými metodami. Protože je seitan samostatně bez chuti, vmísí se do něj sójová omáčka, zázvor, sezamový olej a podobně.

Různé recepty, které poradí, co si uvařit na Štědrý večer, lze najít na stránkách vanocebeznasili.cz. „Vzdát se masa neznamená vzdát se požitku z jídla,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám