Hlavní obsah

Air Show v Roudnici připomněla vylodění v Normandii

Novinky, Jiří Vítek
Roudnice nad Labem

Spitfire, Mustang a Lightning. Legendární letouny, které měly podstatný vliv na boje 2. světové války, se představily na víkendové Air Show v Roudnici nad Labem. Tyto stroje se zapojily do vylodění spojenců v Normandii, od něhož letos uplynulo už 75 let. Toto výročí pořadatelé letecké přehlídky připomněli.

Foto: Jiří Vítek

Supermarine Spitfire na stojance

Článek

Zhruba 20 000 lidí navštívilo o víkendu největší český letecký den zaměřený na historická letadla. Na nebi nedaleko hory Říp se obě odpoledne proháněly nejen známé stíhačky z poslední světové války, ale prostor dostala také dopravní letadla.

Foto: Jiří Vítek

Vought F4U Corsair a North American P-51 Mustang

Foto: Jiří Vítek

Lockheed Electra 10A motor a čumák

První místo mezi nimi patřilo chromově lesklému Lockheedu Electra 10A provozovanému za první republiky koncernem Baťa. Dvoumotorový dolnoplošník před několika lety zakoupil Ivo Lukačovič, majitel české internetové jedničky Seznam.cz, který ho provozuje na pražském letišti Točná.

Foto: Jiří Vítek

Lockheed Electra 10A na stojance

Kdo chtěl okusit zážitky letecké dopravy před bezmála 70 lety, mohl absolvovat vyhlídkový let ve stroji Lisunov Li-2 používaném v padesátých letech také Československými aeroliniemi. Návštěvníci mohli okusit také let ve dvou- a čtyřmístných vrtulnících Robinson R22 a R44 nebo v německém námořním hornoplošníku Dornier Do 28 vyráběném od konce 60. let 20. století.

Foto: Jiří Vítek

Lisunov Li-2 Malev za letu

Foto: Jiří Vítek

Dornier Do-28 a Antonov An-2

Vedle historických strojů byla vrcholem Memorial Air Show především akrobacie. Dech se tajil nad pilotním uměním Martina Šonky, úřadujícího mistra světa série Red Bull Air Race. Ve svém speciálu Extra 300SR takřka popíral existenci fyzikálních zákonů třeba při bočním průletu jen několik metrů nad plochou roudnického letiště.

Foto: Jiří Vítek

Extra 300SR Martin Sonka vestoupání po startu

Méně extrémní, ale o to elegantnější vystoupení předvedla skupina akrobatických větroňů Let L-13 Blaník v rukou rakouských pilotů nebo trojice dvojplošníků Bucker Bu-133.

Foto: Jiří Vítek

Seskok parašutisty a kroužící let L-13 Blaník

Foto: Jiří Vítek

Bucker Bu-133 Jungmeister při akrobacii

Leteckým dnem se prolínala také účast českého armádního letectva. Ať už při zahajovacím průletu stíhaček JAS-39 Gripen, při ukázce vysazení a záchrany z vrtulníku PZL W-3 Sokol, nebo během krátkého vystoupení cvičných bojových L-159 Albatros. Další letecká show se v Roudnici uskuteční opět za dva roky.

Foto: Jiří Vítek

JAS-39 Gripen během průletu

Foto: Jiří Vítek

North American T6 Harward

Foto: Jiří Vítek

North American P-51 Mustang za letu

Foto: Jiří Vítek

Lockheed P-38 Lightning motory a čumák

Foto: Jiří Vítek

Lockheed P-38 Lightning a Vought F4U Corsair za letu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám