Hlavní obsah

Agrofert žaluje Kluzka z bývalého vedení PKN Orlen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Společnost Agrofert Holding se rozhodla podat trestní oznámení na bývalého člena vedení polského koncernu PKN Orlen Krzysztofa Kluzka. Podle Agrofertu se Kluzek v souvislosti s aférou kolem privatizace české firmy Unipetrol zřejmě dopustil trestného činu pomluvy.V úterýa o tom informoval mediální zástupce Agrofertu Miloš Růžička.

Článek

Kluzek včera ČTK řekl, že za nejasnostmi při privatizaci českého holdingu Unipetrol stojí šéf Agrofertu Andrej Babiš. "Nasvědčuje tomu průběh privatizace," prohlásil Kluzek.

Babiš však tvrdí, že při privatizaci Unipetrolu se Agrofert na žádné korupci nepodílel, ani se neúčastnil žádných jednání, během nichž by jakékoli návrhy či náznaky korupce zazněly.

Podle Agrofertu je Kluzkova výpověď před vyšetřovací komisí polského Sejmu jediným zdrojem informací o korupci, která údajně provázela privatizaci Unipetrolu v roce 2004. Sám Kluzek se ve svých tvrzeních vždy odvolával pouze na informace údajně získané od lobbisty Jacka Spyry, tvrdí Agrofert. Trestní oznámení na Spyru již firma podala.

Agrofert zároveň podává trestní oznámení na neznámého pachatele, který vytvořil materiál údajně vydávaný za analytickou zprávu Bezpečnostní informační služby (BIS). V tomto dokumentu prý jeho autor tvrdí, že se Babiš podílel na financování koupě bytu bývalého premiéra Stanislava Grosse. Babiš materiál považuje za lež.

Mluvčí BIS Jan Šubert včera řekl, že s "pravděpodobností hraničící s jistotou" to nebyl autentický dokument BIS. K záležitosti se více vyjadřovat nechtěl s tím, že spis neviděl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám