Hlavní obsah

Agresivní jelen z Kvildy, jehož chtěli utratit, se přesune do Lán

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Záchrana jelena Standy, který na začátku února zaútočil na muže v Návštěvnickém centru Šumavy na Kvildě, je zřejmě vyřešena. Správa Národního parku Šumava se v pátek dohodla s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (ANO) na tom, že jelen bude převezen do lánské obory nedaleko prezidentského zámku.

Foto: Štěpán Rosenkranz

Výběh pro jeleny na Kvildě

Článek

Právu to potvrdil mluvčí Správy národního parku Šumava Jan Dvořák. „Lánská obora podala nabídku a projevila o jelena zájem. My už jsme hovořili s ministrem Brabcem a v momentě, až jelen shodí paroží, bude převezen do obory v Lánech,“ konstatoval Dvořák.

Jelen by se tak měl stěhovat nejdéle do konce dubna a do té doby bude část centra s jeleny pro návštěvníky uzavřená.

„Stejně jsme předpokládali, že bychom návštěvnické centrum mimo sezónu uzavřeli. Ve výběhu uděláme zatím bezpečnostní opatření,“ konstatoval Dvořák.

Příběh jelena, který ztratil plachost a začal útočit na lidi, vyvolal velkou pozornost u veřejnosti. Správa parku zvažovala jeho usmrcení, proti čemuž se zvedla vlna nevole. Pod peticí za jeho záchranu je už 30 tisíc podpisů a za jelena se postavil i Svaz šumavských obcí. Například ředitel táborské zoo Evžen Korec vyčítá vedení parku, že vůbec pouští lidi do kontaktu s jeleny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám