Hlavní obsah

Aféra Kořistka: údajný úplatek pro Bielesze

– PRAHA
Právo, Pavel Blažek, Radim Kijonka

Případ údajného pokusu o podplacení poslance Zdeňka Kořistky je plný zvratů. Obvinění Marek Dalík a Jan Večerek tento týden veřejně uvedli, že jim Kořistka řekl, že jeho předchůdce Marian Bielesz dostal za vzdání se poslaneckého mandátu 15 miliónů korun.

Foto: Petr Mráček

Hanka Křížkková

Článek

"Na tuto skutečnost mě upozornil můj mandant Večerek. Tvrdí, že jim to poslanec Kořistka řekl," odpověděl ve čtvrtek na dotaz Práva druhý Večerkův advokát Petr Mikeštík. Totéž řekl na stanici Radiožurnál Českého rozhlasu i Dalík 22. srpna, tedy až po zveřejnění Kořistkova sdělení o tom, že jej oba chtěli podplatit.

Dalík však v srpnu řekl, že si nepamatuje, jestli slova Kořistky o miliónovém odstupném pro Bielesze uvedl při výslechu do policejního protokolu.

Údajný úplatek měl Bieleszovi logicky nabídnout jen někdo se současné vládní koalice, neboť Bielesz dal předtím najevo, že pro ni už hlasovat nebude. Jeho odstoupení ze Sněmovny a nahrazení Kořistkou by to mohlo vyřešit.

Kořistka ve čtvrtek na stanici Radiožurnál tvrzení Dalíka a Večerka odmítl. "To je naprostý nesmysl. Je zajímavé, že si pan Dalík na tuhle záležitost vzpomenul teprve v téhleté době, kdy mu asi docházejí argumenty. Jestli tohle věděl a myslí si, že takhle to na téhle schůzce zaznělo (15miliónové odstupné pro Bielesze, pozn. red.), určitě tohle sdělil policii a je to teda zaprotokolováno," řekl Kořistka.

Upozornil, že mu poslanec Robert Vokáč (US-DEU) sdělil, že byl kontaktován podobně jako on. "Nechtěl hovořit o bližších detailech," dodal Kořistka.

Vokáč: jsem na Tchaj-wanu

Vokáč se ke Kořistkovým sdělením odmítl vyjádřit. "Jsem na Tchaj-wanu. Vyčkejte, až se vrátím," řekl a ukončil hovor na mobilu.

Bielesz označil tvrzení o 15miliónovém odchodném za absolutní výmysl. "Vím, že by Zdeněk Kořistka nikdy nic takového neřekl. Jsou to smyšlenky pánů Dalíka a Večerka, kteří jsou pro mě nedůvěryhodní," zdůraznil Bielesz.

Podle něj tito muži mají sami "máslo na hlavě", proto se snaží odvrátit pozornost od vlastní kauzy. "Připomíná mi to rčení, když zloděj volá, chyťte zloděje," poznamenal Bielesz.

Němec na policii

Podle informací Práva bude v pátek osobně vypovídat na policii ministr spravedlnosti a předseda US-DEU Pavel Němec. Další výslechy budou příští týden probíhat v Ostravě. Zde by jako svědkyně měly vypovídat obě ženy, které se sešly s Dalíkem po jeho schůzce s Kořistkou. V úterý má vypovídat Šárka Froňková a ve středu její známá Radmila Ondříšková.

Ostravské výslechy by měly dát odpověď i na otázku, proč nebyl učiněn písemný záznam Bieleszovy výpovědi, kterou učinil v září na policii. Advokát Stanislav Devátý jako obhájce obviněného Marka Dalíka a Jana Večerka navíc obvinil dozorového žalobce Martina Fraše z podjatosti a nezákonné dohody s náměstkem policejního prezidenta Jaroslavem Macháněm.

"Ve středu ráno jsme poslali faxem i doporučenou poštou námitku proti podjatosti žalobce Fraše," řekl Devátý. Námitku odůvodnil tím, že se podle informací médií žalobce Fraš na uvalení vazby předem a bez podkladů domluvil s náměstkem policejního prezídia Jaroslavem Macháněm. "Přičemž spis k případu putoval k Frašovi až vrtulníkem, kterým policie do Ostravy posílala i zatčené Dalíka a Večerka," zdůvodnil advokát.

Náměstek Macháně tvrzení Devátého popřel. Zdůraznil, že se na ničem s dozorovým žalobcem Frašem nedomlouval. "Podle dodatečných informací, které jsem si vyžádal, mohu říci, že Fraš přijel do Prahy prostudovat spis už 24. září, tedy šest dnů před zadržením pánů Dalíka a Večerka. V den jejich zadržení 30. září jsem byl na jednání na vedení Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, kde jsem se zajímal, jestli policisté splnili můj úkol informovat včas a předem Fraše o všech úkonech," řekl Macháně.

"Při jednání na vedení útvaru zatelefonoval Fraš. Náhody jsem využil k tomu, abych si osobně ověřil, zda byly mé pokyny splněny. Státní zástupce mě ujistil, že byl se spisem a navrhovanými úkony detailně seznámen. Dodal, aniž jsem se na to tázal, že navržení vyšetřovací vazby je důvodné a že návrh podá," vysvětlil Macháně.

Zastupitelství plné záhad

Ostravští žalobci se chovají v Kořistkově kauze na rozdíl od Macháňovy otevřenosti podivně. Fraš mlčí a je nezastižitelný. Přitom údajně přijel do Prahy 24. září seznámit se s vyšetřovacím spisem o své dovolené. Měl by vysvětlit, jestli tak učinil proto, že ke služební cestě nedostal souhlas, nebo chtěl cestu utajit před nadřízenými, či si ze soukromé cesty na protikorupční službu jen odskočil. Měl by také vysvětlit, proč se s policejním spisem neseznámil v den zadržení Dalíka a Večerka, tedy o šest dnů později.

Fraš není ve svém mlčení sám. Mlčí i jeho nadřízený Josef Bláha, který návrh na uvalení vazby minulý týden v pátek zamítl a zpochybnil tak policejní akci a účelnost převozu obviněných do Ostravy vrtulníkem.

K okolnostem Frašovy cesty do Prahy 24. září se zatím vyjádřila jen severomoravská krajská zástupkyně Zlatuše Andělová. "Cestě Fraše do Prahy jsem nijak nebránila. Žádný zákaz jsem nevydala," řekla Právu Andělová. Zdůraznila, že Fraš není jejím přímým podřízeným a o jeho cestách rozhoduje Bláha. "Ani žádné doporučení, aby do Prahy nejel, jsem nevydávala," doplnila.

Nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová není s událostmi na ostravských státních zastupitelstvích spokojena a bude žádat detailní vysvětlení. "Chci, aby státní zástupkyně Andělová v dohledové prověrce Kořistkova případu, kterou provádí, vše vysvětlila, vyjádřila se ke všem otázkám, co zazněly, a také ke všem informacím médií a otázkám, které mi novináři kladou," odpověděla ve čtvrtek na dotazy Práva Benešová.

Reklama

Související články

Dalík a Večerek nepůjdou do vazby

Poradce šéfa ODS Marek Dalík a lobbista Jan Večerek nepůjdou do vazby, jak požadovala policie. Ostravský okresní státní zástupce Josef Bláha se rozhodl,...

Dalík a Večerek po propuštění

V pátek byli propuštěni z policejní cely Jan Večerek a Marek Dalík, kteří byli obviněni z podplácení poslance Zdeňka Kořistky (US-DEU). Hned poté oba poskytli...

Výběr článků

Načítám