Hlavní obsah

Advokát připravil lidi o domy, teď z toho mají ještě platit daň

Právo, Jindřich Ginter

Desítky lidí, které před dvěma lety okradl bývalý advokát Miloš Vlasák o milióny korun inkasovaných z prodejů jejich bytů a rodinných domů, požádaly ministra financí Andreje Babiše o odpuštění daně z převodu nemovitosti.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Peníze za ně už totiž nikdy nedostanou. „Obrátili jsme se hromadným dopisem na pana ministra Babiše, aby nám, okradeným, odpustil daň z převodu nemovitosti. Jen v mém případě bývalý advokát Miloš Vlasák ukradl z advokátní úschovy 3,5 miliónu korun, které inkasoval od kupujícího mého rodinného domu. A nyní mi finanční úřad vyměřil, abych státu z toho uhradila 110 tisíc korun. Už tak nás to zruinovalo a teď další rána,“ řekla Právu poškozená Dana Krudencová z Prahy.

Mnohé rodiny se zhroutily, uvedlo je to do dluhů, poškození tvrdí, že to vedlo i k předčasnému úmrtí jednoho z nich. Policejní vyšetřování jde po dvou letech do ztracena, navzdory tomu, že se jedná o celkově obří sumu 70 miliónů korun. Vlasák je po necelé roční vazbě na svobodě.

Nepomohly ani Bradáčová a Šabatová

Zatím poškozeným nepomohla ani žádost o pomoc u nejvyšší státní zástupkyně Lenky Bradáčové, nepomohla ani ombudsmanka Anna Šabatová. „Nabídla nám psychologickou pomoc, to je už výsměch,“ dodala Krudencová.

Není to však jediná rána zasazená do zad poškozeným, které advokát bez skrupulí okradl. Přestože Miloše Vlasáka prokazatelně v dané době klientům doporučovala pražská Reality 21, tak ta je v očích policie i soudu z odpovědnosti za tuto zpronevěru venku.

Jejího jednatele policie z trestního řízení vyvinila, její makléři se přestěhovali o pár ulic dál a pod jinou, mezinárodní realitní značku. Reality 21 se vyvlékla i z insolvenčního řízení, které proti ní chtěli poškození zahájit. A ještě jí museli zaplatit zhruba dvanáct tisíc korun coby náklady řízení.

Smlouvy navrhovala realitka

Poškození se proti tomu na začátku listopadu odvolali. Dokazují, že Reality 21 byla s Vlasákem úzce propojená, a proto by měla nést alespoň částečnou odpovědnost vůči svým exklientům.

„Klienti provedení úschovy u mgr. Vlasáka neobjednávali ani nehradili. Vlasák sídlil ve stejných prostorách jako realitka a byl prezentován jako její právní oddělení. Veškeré aktivity okolo podpisu smlouvy o úschově probíhaly v prostorách realitky, Mgr. Vlasák jim nebyl přítomen a veškerý oběh dokladů prováděli pracovníci realitky,“ shrnul advokát poškozených Michal Bielecki.

Text smluv včetně smluv o úschově podle něho navrhovala realitka. „Velmi důrazně prosazovala úschovu u mgr. Vlasáka,“ dodal Bielecki. Teď už od Vlasáka dává Reality 21 logicky ruce pryč.

Peníze schované přes bílé koně

Vlasák s médii nekomunikuje, ale nachází se stále v České republice, před časem se dostavil k insolvenčnímu soudu, s poškozenými se podle svých slov nemá o čem bavit. Podle informací Práva Vlasák vykazuje minimální příjem, údajně byl „zaměstnán“ coby obsluha vleku.

Vyšetřování je i po dvou letech zcela bez výsledků. „Kam mohl Vlasák schovat sedmdesát miliónů korun, to přece není jen tak, vždyť je očividné, že v neoprávněném nakládání s penězi z úschov nemohl figurovat sám. Údajně se ty peníze schovaly ve formě bytů vedených na bílé koně, jenže policie šetří od stolu,“ míní další z poškozených, Jan Maršálek.

Jak už Právo informovalo dříve, státní zastupitelství připustilo, že vyšetřování bylo na počátku vleklé a nedostatečné, ale podle něho nyní již běží, jak má.

Reklama

Výběr článků

Načítám