Hlavní obsah

Advokát Poledník nebude ústavním soudcem, Senát jeho nominaci neschválil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý místopředseda České advokátní komory Petr Poledník se ústavním soudcem nestane. Senát dnes neschválil jeho nominaci, kterou předložil prezident Miloš Zeman. Odmítnutí se očekávalo, neboť Poledníkovu kandidaturu nepodpořily ani senátní ústavně-právní výbor, ani výbor pro lidská práva. V tajných volbách se pro schválení kandidáta vyslovilo jen pět z 68 hlasujících senátorů.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Advokát Petr Poledník

Článek

Proti Poledníkově nominaci se vyslovili už dříve zástupci senátorských frakcí. Kritici vytýkali advokátovi mimo jiné to, že s výjimkou rozhodcovské zkušenosti nepůsobil u žádného soudu a jeho publikační činnost je zaměřena většinou na historii advokacie.

Poledník v Senátu zřejmě neprojde

Domácí

Advokát uvedl, že Ústavnímu soudu mohl přispět 45 lety své praxe a čtvrtstoletím v rozhodcovských řízeních. Výtky, že například nerespektoval při exekučních řízeních rozhodnutí Nejvyššího soudu o nezákonných exekucích, Poledník označil za zástupné. Zdůraznil, že nikdy nebyl vyšetřován ani kárně stíhán. Neúspěch své nominace přičítal tomu, že neměl v Senátu politickou podporu. „Respektuji to a beru na vědomí," dodal.

Před středečním projednáním se proti Zemanově návrhu postavily senátní ústavně-právní výbor a výbor pro lidská práva, které nominaci doporučily odmítnout. Nepřímo se tak očekávalo, že senátoři na schůzi návrh neschválí.

Poledník vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně a advokacii se věnuje od roku 1976. Nespecializuje se na určité odvětví, ale zajímá ho trestní právo. Je také členem Slovenské advokátní komory.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám