Hlavní obsah

Poledník: Nominace na ústavního soudce si vážím

Brno

Když před týdnem ohlásil prezident Miloš Zeman, že na místo ústavního soudce po Kateřině Šimáčkové nominuje brněnského advokáta Petra Poledníka, reakce Senátu, který nominanty na soudce musí schválit, i předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského byly rezervované. Část senátorů dokonce už avizovala, že Poledníka nepodpoří. Sám advokát v pondělí poprvé promluvil. Zdůraznil, že nominace si váží.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Advokát Petr Poledník

Článek

„Co se týče jakéhosi předběžného stanoviska Senátu, jsem překvapen, že ještě předtím, než bych měl v Senátu žádat o důvěru, tak už toto stanovisko zaujal,“ řekl Poledník po jednání brněnského krajského soudu, kde zastupuje jednoho z obžalovaných v údajné korupční kauze Stoka.

Jedna z výhrad, která po oznámení nominace zazněla, se týkala Poledníkova působení jako rozhodce, kdy podle některých oponentů prý vydával neplatné rozhodčí nálezy vedoucí poté k exekucím. „Víte, ta neplaná rozhodcovská stanoviska, to už je historická událost. V té době tu bylo určité právní prostředí, které to umožňovalo. Pak přišlo rozhodnutí Nejvyššího soudu, které do rozhodčí praxe vneslo světlo,“ prohlásil Poledník.

Poledník v Senátu zřejmě neprojde

Domácí

Z řad senátorů zazněly i výtky týkající se nedostatečné publikační činnosti. „Celý život jsem se věnoval advokacii a v rámci advokacie jsem také publikoval. Věnoval jsem se otázkám společenského charakteru a etiky výkonu povolání advokáta. Jako praktický advokát jsem byl činný spíš v rozhodovací oblasti a vyřizování věcí než v té publikační,“ upozornil Poledník.

Šimáčková by si za sebe přála ženu

Na ÚS nyní po odchodu Kateřiny Šimáčkové k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku zůstalo neobsazené místo. Sama Šimáčková při svém odchodu Právu řekla, že by velice ocenila, pokud by na její místo nastoupila znovu žena.

„Pokud by byl na mé místo zvolen muž, působilo by to na mě jako urážka všech těch extrémně šikovných a obětavých žen v justici, advokacii či akademické obci. Když budeme podporovat systém generující na vysoké funkce jen muže, tak nevyužíváme potenciál velké části společnosti,“ uvedla Šimáčková loni v prosinci.

Zeman navrhl jmenování Poledníka ústavním soudcem

Domácí

Již minulý týden senátoři STAN, ODS a TOP 09 naznačili, že prezidentova nominanta Poledníka zřejmě při hlasování nepodpoří. Podobně rezervovaně se stavěli i lidovci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám