Hlavní obsah

A kdo byl místopředsedou? prskal Foldyna na kritizujícího Sobotku

Právo, alm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Jako rozzuřený kocour prskal během úvodního projevu prvního místopředsedy ČSSD a kandidáta na šéfa strany Bohuslava Sobotky děčínský poslanec Jaroslav Foldyna na pátečním sjezdu soc. dem. Demonstrativně vyběhl z jednacího sálu a v kuloárech vykřikoval: „Já to nemůžu poslouchat! Kdo byl za Paroubka první místopředseda, Sobotka nebo snad já?“

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jaroslav Foldyna (ČSSD)

Článek

Foldynovi se nelíbilo, že Sobotka zmiňoval v projevu negativní okolnosti, které provázely předsednictví Jiřího Paroubka. Přitom o pár minut dříve Sobotka vyzdvihl zásluhy bývalého předsedy a úspěchy, kterých za jeho šéfování ČSSD dosáhla, a Paroubkovi poděkoval.

Foldynovi, který kandiduje na místopředsedu soc. dem. a patří ke skupině podporující Michala Haška, však nešlo pod vousy, že o špatnostech během minulého období mluví člověk, který byl Paroubkovým prvním zástupcem.

K Foldynově kritice se přidal jeden z delegátů, kteří ho poslouchali: „To je opravdu těžké vnímat v klidu. Chybí mi jakákoli sebekritika od lidí, kteří byli s Paroubkem ve stejném vedení.“

Haškovci prý nabídli Zaorálkovi prvního místopředsedu

Jinak přišly na sjezd obě konkurenční skupiny s prohlášeními, že se vše rozhodne až na jednání. Přitom ze Sobotkova tábora prosakovaly zprávy, že si jsou svou převahou více jisti. Hovořilo se i o tom, že haškovci měli udělat tah, který by jim zajistil vlivného spojence: údajně se obrátili na místopředsedu Lubomíra Zaorálka, kterému měli nabídnout, že pokud přejde na jejich stranu, dostane funkci prvního místopředsedy.

Jako vždy před předem nejasnými hlasováními, obíhalo kuloáry sjezdu velké množství vyprávěných, ale nezaručených informací. Jednou z nich bylo tvrzení, že pozice Michala Haška v regionech prý zeslábla v porovnání s dobou, kdy probíhaly krajské konference, ze kterých vyšli oba rivalové se skórem 7:7.

Ale po prvním testovacím hlasování sjezdu, kdy suverénně zvítězil jako předseda důležité volební komise bývalý ústřední tajemník ČSSD Jiří Havlíček, který patří k Haškově skupině, už věci vypadaly jinak.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám