Hlavní obsah

256 dní do další dávky? Tečka odpočítává dobu do přeočkování, zatím jen orientačně

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Od středy se mohou lidé po prodělání nemoci covid-19 či absolvování očkování prokazovat mobilní aplikací Tečka. Ta zároveň odpočítává, za jak dlouho vyprší platnost očkovacího certifikátu, časový údaj je však podle ministerstva zdravotnictví zatím jen orientační, protože ještě není jasné, jak dlouho vakcíny účinkují.

Foto: Novinky

Údaje o očkování v aplikaci Tečka

Článek

Po přihlášení do aplikace Tečka se v kolonce očkování zobrazuje i časový odpočet platnosti očkovacího certifikátu.

„Vyprší za 256 dní,” objevilo se v aplikaci uživateli, jehož identitu redakce Novinek zná, který má od půlky června dokončené očkování vakcínou Pfizer.

Jiný uživatel, který dostal v květnu jednodávkovou vakcínu Johnson and Johnson, má v aplikaci uvedeno, že jeho certifikát vyprší příští rok v únoru – „za 218 dní”.

Lidé mohou očkování proti covidu či test prokázat aplikací Tečka

Domácí

Novinky se obrátily na ministerstvo zdravotnictví s dotazem, jak mají lidé poznámku chápat, zda skutečně danému uživateli platnost certifikátu vyprší za necelých devět měsíců a pak bude nutné přeočkování. Podle resortu je údaj zatím orientační.

„V Tecče je platnost nastavena podle toho, co je v souhrnu údajů o léčivém přípravku, a to je těch devět měsíců. Je to aktuální platnost očkování, což je prvotní informace od výrobců, která se bude ještě upřesňovat na základě dostupných dat,” vysvětlila mluvčí resortu Gabriela Štěpanyová.

„Souvisí to s otázkou přeočkování. Ještě není jasné, jak přesně dlouho očkování účinkuje, probíhají klinické studie,” doplnila mluvčí.

Potvrzení o bezinfekčnosti musejí lidé dokládat při návštěvě některých akcí či při cestování. Dosud si mohli potvrzení o tom, kdy dostali vakcínu, kdy měli negativní test na covid-19 nebo kdy se u nich nákaza prokázala, stáhnout z Očkovacího portálu občana. Tečka to zjednodušuje.

Přeočkování asi bude potřeba jednou ročně, míní Arenberger

Domácí

O případné nutnosti přeočkování před časem mluvil premiér Andrej Babiš (ANO). Pokud by se opravdu potvrdil stávající odhad výrobců, že vakcíny dotyčného chrání pouze po dobu devíti měsíců, první lidé – včetně Babiše – by na třetí dávku museli přijít už letos v září.

Očkování proti koronaviru v Česku odstartovalo na konci loňského prosince. Kompletně ukončené očkování má zatím podle údajů zveřejněných ministerstvem zdravotnictví téměř 3,3 milionu lidí. Prvních dávek se doposud vyočkovalo přes 4,9 milionu. Nejvíce lidí dostalo dvoudávkovou mRNA vakcínu od firem Pfizer/BioNTech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám