Hlavní obsah

17. listopad má být opět Mezinárodním dnem studentstva, pravice protestuje

Sněmovna ve středu souhlasila s novelou zákona o státních svátcích, která mění název svátku 17. listopadu a ke Dni boje za svobodu a demokracii vrací i Mezinárodní den studentstva, jako tomu bylo před rokem 1989. Opozice tento krok kritizuje. Vedle toho by měly v kalendáři přibýt i dva významné dny.

Foto: Petr Horník, Právo

Vláda premiéra Sobotky při jednání Poslanecké sněmovny

Článek

Kvůli úpravě 17. listopadu se mezi poslanci s přednostním právem strhla ve Sněmovně přestřelka, při níž zástupci ODS a TOP 09 upozorňovali, že jde o demontáž vývoje po roce 1989.

„Padl jeden velký symbol. Vědí to komunistické struktury, když dokázaly dnes při tomto hlasování prohlasovat změnu státního svátku 17. listopadu do dob před rokem 1989,” konstatoval šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

V podobném duchu se vyslovil i šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik naopak poděkoval všem, kteří „se dokázali vymanit z připitomělých schémat”, a připomněl události roku 1939, kdy došlo k demonstracím studentů proti uzavření vysokých škol.

Přejmenování svátku na Mezinárodní den studentstva a den boje za svobodu a demokracii navrhla poslankyně ANO Helena Válková. O podobnou změnu se přitom v minulosti pokoušela i KSČM.

Spojení dynastií jako významný den neprošlo

Skupina poslanců navrhovala v původní novele připomínat významným dnem spojení přemyslovské a lucemburské dynastie, tedy sňatek Elišky Přemyslovny s Janem Lucemburským v roce 1310. Měl připadat na 31. srpna. Tento návrh neprošel.

Školský výbor doporučil v souladu s postojem vlády upravit předlohu tak, aby se významným dnem stal 14. květen jako Den Elišky Přemyslovny a Karla IV. Připadal by tak na den narození nejvýznamnějšího českého panovníka v roce 1316.

Sněmovna ale podpořila návrh poslance ODS Petra Bendla na úpravu této verze tak, aby byla spojena jen se jménem Karla IV.

Uzákonit Mezinárodní den seniorů navrhl předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák. Bude připadat na 1. října.

Novelu nyní posoudí Senát.

Související témata:

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jednání Poslanecké sněmovny. Ilustrační foto

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Foto: ČTK

Zbyněk Stanjura

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Ing. Pavel Kováčik

Foto: Jan Handrejch, Právo

Helena Válková

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Mgr. Roman Sklenák

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám