Hlavní obsah

Začaly senátní a komunální volby

Právo, Novinky, luk, kij

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek ve 14 hodin se v České republice na dva dny otevřely volební místnosti. Voliči budou vybírat obecní a městské zastupitele. Na třetině území, ve 27 obvodech, budou občané volit také senátory. Druhé kolo senátních voleb se uskuteční za týden.

Článek

V komunálních volbách kandiduje celkem 195 stran a hnutí a 201 128 kandidátů. Ti budou soupeřit o 62 500 míst v obecních a městských zastupitelstvech.

O přízeň voličů v senátních volbách usiluje rekordních 204 kandidátů. Občanští demokraté budou ve volbách do třetiny Senátu obhajovat devět mandátů, lidovci šest, soc. dem. jeden a komunisté, kteří mají jen dva senátory, žádný.

Volby do zastupitelstev a Senátu mohou poznamenat i vyjednávání o vládě, protože prezident Václav Klaus se rozhodl jmenovat nového premiéra až po jejich skončení.

Nové složení Senátu ukáže, které strany budou schopny dát dohromady většinu pro prezidentskou volbu, která se uskuteční v roce 2008. Ve třetí volbě se sčítají hlasy poslanců a senátorů. Dosud touto většinou disponují ODS a lidovci, pokud by ztratili, mohl by být nový prezident zvolen prakticky pouze po dohodě ODS a soc. dem.

V Ostravě zatím nízká účast

Do volební místnosti v Ostravě-Porubě se voliči hned po 14. hodině příliš nehrnuli. "Zatím to není nic moc. Je to přibližně stejné jako při červnových parlamentních volbách," uvedla členka volební komise. Věk voličů byl různý.

Na prstech jedné ruky stačili spočítat voliče za prvních pětadvacet minut ve volební místnosti v Havířově -Šumbarku. "S účastí je to slabé, zatím přišlo jenom šest lidí," řekla zapisovatelka Ilona Krajinová. Ti, kteří zatím odvolili, byli převážně ve středním věku.

Zvýší komunální volby účast?

Velkou neznámou bude volební účast. Ukáže se, do jaké míry jsou lidé znechuceni současnou politikou. Na druhé straně by komunální volby mohly přitáhnout více voličů Senátu. Před čtyřmi lety se obecních voleb zúčastnilo 43,39 % voličů. Tehdy se konaly společně s druhým kolem senátních, což účast zvýšilo. V prvním kole šlo do Senátu volit 24,10 procenta a v druhém 32,55 procenta.

V roce 2004, kdy se volilo pouze do Senátu, v prvním kole volilo 28,97 procenta a v druhém jen 18,41 procenta.

V pátek budou volby probíhat od 14. do 22. hodiny. V sobotu se volí od 8. do 14. hodiny. Druhé kolo senátních voleb proběhne za týden opět v pátek a v sobotu, a to mezi dvěma nejúspěšnějšími kandidáty z prvního kola v těch obvodech, kde žádný z kandidátů nezíská nadpoloviční většinu hlasů.

Kromě komunálních a senátních voleb se bude také rozhodovat o složení celopražského zastupitelstva, v hlavním městě tedy proběhnou krajské volby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám