Hlavní obsah

Řičář: V klíčovém okamžiku mi pomohl Radko Martínek

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na tiskové konferenci ČSSD ke kauze podvodu a vydírání při získávání dotací z evropských fondů se ve čtvrtek nečekaně objevil její korunní svědek, architekt Marek Řičář. Pronesl jen krátkou řeč a dřív, než se ho novináři mohli na cokoli zeptat, odešel.

Článek

"Chtěl bych znovu velmi poděkovat panu Martínkovi, který jako ministr pro místní rozvoj vlastně v klíčovém okamžiku této kauzy mi poskytl natolik zásadní podporu a natolik jasným způsobem mě vyzval, abych konal, že ta věc dospěla tak daleko," řekl Řičář.

Připustil tak, že za ministrem šel s pochybnostmi o jeho čestnosti. "Ten, kterému je třeba poděkovat, je pan architekt," opáčil exministr místního rozvoje Radko Martínek (ČSSD) a dodal: "Rozhodující role byla na něm, on musel sebrat odvahu." Říčař letos na jaře Martínka navštívil a informoval ho o svých podezřeních na chystaný podvod s dotací na opravu budišovského a třebíčského zámku. Martínek ho okamžitě vyzval, ať se obrátí na policii a přislíbil mu svou pomoc.

Na tiskové konferenci včera nechyběl ani šéf ČSSD Jiří Paroubek, který přitom řekl, že na ni nepatří. "Málo platné, o korupci pořád hovoříme, hovoříme o boji proti korupci, a když se má něco udělat, tak se většinou řekne: když něco víte, podejte trestní oznámení a tečka. Tím to také končí, protože nikdo žádné trestní oznámení nepodá," uvedl Paroubek a rovněž ocenil statečný postoj architekta Řičáře.

Není to politická kauza

V písemném prohlášení Řičář uvedl, že přijímá omluvu, kterou ČSSD adresovala veřejnosti za své - dnes už vyloučené - členy. "Toto je kriminální kauza, nikoli politická - a její podstat není a nebyla v politice. Prostě konkrétní darebáci chtěli provést konkrétní zločiny," přiblížil architekt a přislíbil že podrobněji se vysloví v úterý.

Paroubek zdůraznil, že se jeho strana s šibaly vypořádala a bude to platit i do budoucna. "Já vám slibuji, že se vrátíme ještě k některým dalším věcem z minulosti," uvedl Paroubek, podrobnosti však nesdělil.

Bývalý šéf Úřadu vlády Ivan Přikryl řekl, že o tom, že bývalý šéf premiérského kabinetu Zdeněk Doležel ve své funkci skončí, rozhodl Paroubek už krátce po svém nástupu, konkrétně 5. května 2005. Doleželova funkce přitom nebyl podle Přikryla významná. "Doležel vykonával funkci ředitele odboru sekretariátu předsedy vlády, nikoli tedy funkci rozhodovací, nýbrž vykonavatelskou. Právě jeho snaha vstupovat též do řešení problémů budila u Jiřího Paroubka nedůvěru," shrnul Přikryl.

Reklama

Výběr článků

Načítám