Hlavní obsah

Paroubek oznámí jméno 101. poslance Klausovi až po jmenování

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

ČSSD oznámí, kdo ve Sněmovně stojí za jejím vládním projektem, až po případném jmenování jejího kandidáta na premiéra, jímž je šéf strany Jiří Paroubek. Do té doby Paroubek nehodlá jméno svého 101. poslance sdělit ani prezidentu Václavu Klausovi, většinu pro levostředovou vládu by soc. dem. deklarovala jen obecně.

Článek

Paroubek ve středu na otázku Práva, zda by jméno sdělil prezidentovi před jmenováním, reagoval: "Já bych mu maximálně řekl, jestli ho mám, nebo nemám."

Taková podmínka platí podle Paroubka pro jakékoli zveřejnění většiny. "Až budu jmenován předsedou vlády, do té doby to nemá smysl. Pokud budu pověřen jednáními o sestavení vlády, tak se zorientuju, jestli je možné mít toto jméno, a pak až budu pověřen, tak ho samozřejmě sdělím veřejnosti," uvedl na tiskové konferenci. Později doplnil, že zveřejňovat jména by asi nebylo moudré.

Zda se o tom, kdo tvoří většinu, bude mluvit při setkání soc. dem. špiček s Klausem, Paroubek nepředjímal: "Nevím, jestli na to přijde řeč."

I když místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach naznačil, že jedinou variantou stabilní vlády je dohoda ODS s ČSSD. Paroubek však ve středu - a opět pro "tuto chvíli" - vyloučil možnost velké koalice.

Topolánkovi vystavil za jeho premiérování špatné vysvědčení: "Pan Mirek Topolánek ukázal, že na to nemá, to je jednoznačné." Podle Paroubka se u šéfa ODS jednalo o "kolosální neschopnost" po čtyřech měsících vyjednávání o vládě. "Čekali jsme, že to bude špatné, ale že to bude tak špatné, jsme nečekali," shrnul šéf ČSSD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám