Hlavní obsah

Topolánek půjde orodovat za vládu i k ČSSD

Právo, dan, gö, pok, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podporu pro svou vládu chce premiér a šéf ODS Mirek Topolánek ještě před úterním hlasováním ve Sněmovně hledat u ČSSD, lidovců a zelených, zatímco u komunistů nikoliv.

Článek

"Nepochybně se sejdu s představiteli KDU-ČSL a Strany zelených. Budu žádat jak klub soc. demokracie, tak frakci zelených a KDU-ČSL, aby mi umožnily ještě před projednáváním hlasování o důvěře navštívit jejich klub," sdělil ve středu po jednání vlády. Ta definitivní programové prohlášení ten den schválila a později předala dokument předsedovi Sněmovny Miloslavu Vlčkovi (ČSSD), aby se s ním mohli předem seznámit i další poslanci.

"ČSSD by neměla zásadně protestovat proti takto sestavenému programovému prohlášení, protože proti němu neprotestovala při vyjednávání, které jsme absolvovali v uplynulých měsících. Žádné další ústupky tam nejsou," prohlásil Topolánek. Tomu zatím žádná politická strana nedeklarovala podporu k získání důvěry kabinetu.

Premiér přesto soudí, že je zapotřebí případně dovysvětlit "některé konkrétní kroky v konkrétních oblastech", které by měly soc. dem. poslance přimět k podpoře vlády. Nedovede si podle svých slov představit, že by to šéf ČSSD Jiří Paroubek jejich poslancům zakázal.

Topolánek popřel, že vládou chystaná transformace Letiště Praha na akciovou společnost by měla být "vějičkou" pro ČSSD, která za privatizací tohoto podniku vidí zdroj prostředků do státního rozpočtu. Jak řekl, Paroubkova vláda měla na tento krok dost času, ale neudělala to.

Paroubek: nepodpoříme

Sociální demokraté vládu ODS v žádném případě nepodpoří. Právu to při své návštěvě Třeboně řekl Paroubek krátce poté, co nová vláda schválila svůj program. "Přiznám se, že pro nás schválení programového prohlášení nemá žádný význam, protože my jsme připraveni vládu ODS nepřipustit," uvedl Paroubek. "Myslím si, že teď už nic jiného nezbývá. ODS se svojí vládou prokazuje, že není schopna spravovat tento stát."

Za klíčové priority Topolánek označil boj s korupcí, zlepšení hospodaření státu, modernizaci způsobu řízení státní správy, změny v soudnictví, nastartování důchodové reformy, snahu maximálně čerpat prostředky z fondů EU či podporu vědy, výzkumu a vysokého školství.

"I v tom zkráceném mandátu musíme založit některé změny, které povedou k lepšímu hospodaření státu, protože zadlužení země je alarmující," prohlásil Topolánek. Vláda nepočítá mj. se zavedením školného na vysokých školách, stavěním dalších bloků Temelína, naopak chce ratifikovat smlouvu s Vatikánem či zrušit přestupkovou imunitu zákonodárců.

Reklama

Výběr článků

Načítám